Либия прекъсна в последния миг плана да предаде на САЩ шеф-шпионин на Кадафи

Либия прекъсна в последния миг плана да предаде на САЩ шеф-шпионин на Кадафи
  • Публикация: 
  • Дата:  
    24.12.2022
  • Сподели:

Екстрадирането в САЩ на най-доверения и известен помощник на Муамар Кадафи беше внезапно спряно от Либия в последния момент тази седмица поради страх от обществен гняв след предаването на още един бивш високопоставен служител на либийското разузнаване, казаха служители в Триполи пред Guardian. Абдула ал Сенуси, бивш шеф на разузнаването и зет на Кадафи, е обвинен за поредица от смъртоносни бомбени атентати, насочени срещу западната авиация и срещу други цели.
САЩ искат 72-годишният Сенуси, който в момента е в затвора в Триполи, да отговори на въпроси, свързани с атаката, която свали летящ за САЩ самолет над Локърби в Шотландия през 1988 г. Сенуси отдавна е заподозрян, че е ръководил операцията, която уби 270 души.
По-рано този месец САЩ обявиха, че друг либиец, заподозрян за атентата в Локърби, Мохамед Абуагела Масуд, е в ареста. Масуд беше отведен от дома си в Триполи от въоръжени мъже на 17 ноември, държан две седмици от милицията и след това предаден на агенти на правителството на САЩ в пристанищния град Мисрата. Семейството му каза, че той е бил незаконно отвлечен. В изявление във вторник посолството на САЩ в Либия заяви, че „процесът е бил законен и проведен в сътрудничество с либийските власти".
Предаването на Масуд провокира възмущение в Либия, поставяйки правителството на временния премиер Абдул Хамид Дбейбех под сериозен натиск и довеждайки до отлагането на плановете за прехвърляне на Сенуси в САЩ. „Идеята беше първо да изпратим Масуд в САЩ и след това да им дадем Сенуси. От месеци се водят дискусии по този въпрос. Но тогава служителите се притесниха", каза либийски официален източник, запознат със случая. Той каза, че Сенуси е трябвало да бъде предаден през уикенда.
Известен като „касапина", Сенуси е задържан в затвора Равава в Триполи и се смята, че е в лошо здраве. Той беше осъден на смърт в масов процес, който приключи през 2015 г. Сенуси беше смятан за най-доверения помощник на Кадафи. Той има репутация на брутален човек от средата на 70-те години на миналия век и името му се появява като номер две в списъка на опозицията за издирвани „военни престъпници".
Изправянето му пред американски съд би отбелязало значително, макар и противоречиво, постижение за администрацията на Байдън и може да сигнализира за нова решимост да се преследват десетилетни случаи, свързани със смъртта на американски граждани.
В началото на 80-те години, докато Сенуси ръководеше службите за вътрешна сигурност на Кадафи, много противници на режима бяха убити в Либия и отвъд океана. Либийците го държат отговорен за клането през 1996 г. на около 1200 затворници в затвора Абу Салим, докато съд във Франция го осъди задочно през 1999 г. за ролята му в атентата през 1989 г. на пътнически самолет над Нигер, който уби 170 души.
Твърди се също, че Сенуси стои зад предполагаемия заговор на либийското разузнаване за убийството на престолонаследника Абдула от Саудитска Арабия в края на 2003 г.
Не е ясно дали трансферът на Сенуси в САЩ беше отложен за неопределено време или просто отложен.
Семейството на Сенуси и племена, които все още са му верни, заплашиха с размирици, ако той бъде прехвърлен в САЩ.

Станете почитател на Класа