САЩ: В Русия има противоречиви възгледи за нова руска контраофанзива в Украйна

САЩ: В Русия има противоречиви възгледи за нова руска контраофанзива в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

В Русия има противоречиви възгледи за това дали да бъде предприета нова руска контраофанзива в Украйна, каза висш представител на Държавния департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс. Официалният представител подчерта, че Вашингтон ще продължи подкрепата си за Киев независимо кой сценарий бъде разигран.

 

 

"Със сигурност има някои (в Русия), които според мен биха искали да се предприемат офанзиви в Украйна. Има и други, които задават реални въпроси за годността на руската армия да го направи", каза пред журналисти във Вашингтон представителят на Държавния департамент, пожелал да запази анонимност.

Русия изпитва "значителен" недостиг от боеприпаси, което създава сериозен проблем по фронтовете на войната, каза американският представител, отбелязвайки, че тези, които Москва е мобилизирала да се присъединят към бойните ѝ сили, често не са били "сплотени" части.

"Има най-различни неща, с които руснаците трябва да се справят по отношение на това да имат необходимото въоръжение, необходимите боеприпаси, което налага известни ограничения върху това, което те биха искали да правят", каза американският представител.

Най-високопоставеният украински генерал, началникът на генералния щаб ген. Валерий Залужни, каза миналата седмица пред сп. "Икономист", че Русия подготвя свежи войски с численост от 200 000 души за голямо настъпление, което може да бъде предприето още през януари от изток, юг или дори от територията на Беларус, но добави, че е по-вероятно то да започне напролет, припомня Ройтерс.

Продължаващият десети месец конфликт, предизвикан от нахлуването на Русия в Украйна, ескалира като най-големият в Европа след Втората световна война. В него загинаха десетки хиляди хора, милиони бяха принудени да напуснат домовете си и цели градове бяха превърнати в руини.

Руската инвазия обаче върви доста несигурно от лятото насам със серия от загуби при украинската контраофанзива, в резултат на която бяха възвърнати част от окупираните територии и Москва беше принудена да обяви частична мобилизация на още 300 000 войски, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Станете почитател на Класа