Положителните сигнали от Иран за ядрената сделка поставят Запада в трудна позиция

Положителните сигнали от Иран за ядрената сделка поставят Запада в трудна позиция
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Патрик Уинтур
Предпазливите западни сили са изправени пред потенциална дилема след внезапния натиск от страна на Техеран да намекне, че се постига напредък за премахване на последните нерешени пречки пред възобновяване на споразумение за надзор на ядрената програма на Иран.
Малко вероятната перспектива Джо Байдън да съживи ядреното споразумение от 2015 г., потенциално премахване на санкциите и отваряне на пътя за Иран да направи милиарди долари от износ на петрол, ще бъде възприето като грубо предателство от поддръжниците на тримесечните улични протести, тъй като както и противоречив сигнал към Украйна относно приоритетите на Вашингтон.
Западът обвини Иран в предоставянето на стотици дронове на Русия и призова ООН да разследва дали доставката представлява нарушение на задълженията на Иран съгласно съществуващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН.
Но преговарящите от ЕС за Иран настояха, че ограничаването на ядрената програма на Иран трябва да се разглежда отделно от всички други ирански въпроси, включително въоръжаването на Русия и вътрешното потискане на народа му.
През уикенда ръководителят на Управителния съвет на Иран за външни отношения, Камал Харази, каза, че единствената оставаща нерешена пречка пред ядрено споразумение е уреждането на дългогодишния спор между Иран и ядрения инспекторат на ООН МААЕ относно произхода и обяснението на ядрените частици намерени на три обекта през 2019 г. Той е един от малкото ирански официални лица, които твърдят, че всички останали проблеми между САЩ и Иран относно възобновяването на сделката са решени.
В същото време, след пауза от много месеци, инспекторите на МААЕ, водени от нейния заместник генерален директор по гаранциите, Масимо Апаро, посетиха Техеран, за да се срещнат с Мохамад Еслами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран. Иранският външен министър Хосейн Амир Абдулахиан описа посещението като „положително и насочено към бъдещето", създавайки цялостното впечатление, че части от режима искат сделка. Той каза, че срещата с върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел в Йордания миналата седмица е дала възможност за „завършване на дискусиите".

Инспекторите на ООН напуснаха Техеран без никакви коментари за преговорите си, но очакванията бяха ниски предвид дългата история на неуспешни опити да се извлекат правдоподобни ирански обяснения за присъствието на ядрените частици.
Възможно е оптимизмът на Техеран да е просто опортюнистична поза, за да се види дали Техеран може да разкрие западните разделения относно възможността да се присъедини отново към ядрена сделка в момент, когато Иран е обвинен в извършване на груби нарушения на човешките права и въоръжаване на Русия. Продължават да се носят слухове, че Иран е на път да екзекутира много повече от убитите досега двама протестиращи.
Но гласове в дипломатическия корпус на Иран искрено вярват, че президентът на Иран Ебрахим Раиси трябва да съживи сделката и ако не го направи, ще направи историческа грешка, като тласне изолиран Иран в прегръдките на Москва.
Икономическият натиск върху Иран да сключи сделка също нараства. От началото на протестите стойността на иранския риал спрямо долара е паднала с близо 20%. Но с инфлацията от малко над 50% това лято и цените на автомобилите, които се очаква да се удвоят за три месеца, вината се приписва на неефективното правителство на Райзи.
Европа е решена да не се отказва от надеждите си да спаси ядрената сделка въз основа на това, че ако Иран започне да обогатява до 90%, той ще има достатъчно обогатен уран, за да направи бомба, дори и да му липсват ракетните бойни глави, които да я доставят.
Миналата седмица Борел каза: „Въпреки факта, че ядрената сделка остава в задънена улица и ескалацията на ядрената програма на Иран буди голямо безпокойство, ние трябва да продължим да се ангажираме колкото е възможно повече в опитите да съживим тази сделка. Все още вярвам, че трябва да отделим санкциите за правата на човека и доставката на оръжие на Русия от ядрената програма, чиято ескалация е повод за голямо безпокойство".

Станете почитател на Класа