2023 година ще бъде сред най-горещите в историята

2023 година ще бъде сред най-горещите в историята
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Следващата година се очаква да бъде една от най-горещите в историята, като средните глобални температури се очаква да бъдат с около 1,2 C над тези, които са били преди хората да започнат да стимулират изменението на климата, прогнозира метеорологичната служба на Обединеното кралство.
Ако е вярно, това ще бъде 10-та поредна година, в която средните глобални температури ще достигнат поне 1C над тези, които са били в прединдустриалните времена през периода 1850-1900 г.
Текущата най-гореща година в записите, датиращи от 1850 г., е 2016 г., година, в която се наблюдава климатичен модел „Ел Ниньо" в Тихия океан, който повишава глобалните температури в допълнение към тенденциите за глобално затопляне.
Професор Адам Скейф, ръководител на дългосрочните прогнози в Метеорологичната служба, каза: „Без предшестващ Ел Ниньо, който да повиши глобалната температура, 2023 г. може да не е рекордна година, но с фоновото увеличение на глобалните емисии на парникови газове, което продължава бързо е вероятно следващата година да бъде още една забележителна година от поредицата."
Д-р Ник Дънстоун от Метеорологичната служба, който ръководи прогнозата за глобалната температура за 2023 г., каза: „Глобалната температура през последните три години е повлияна от ефекта на продължителната Ла Ниня – където се наблюдават по-ниски от средните температури на морската повърхност в тропически Пасифик. Ла Ниня има временен охлаждащ ефект върху средната глобална температура. За следващата година нашият климатичен модел показва край на трите последователни години с Ла Ниня, с връщане към относително по-топли условия в части от тропическия Тихи океан. Тази промяна вероятно ще доведе до това, че глобалната температура през 2023 г. ще бъде по-висока от 2022 г."
Д-р Дъг Смит, водещ експерт от Метеорологичната служба по прогнозиране на климата, добави: „Фактът, че глобалните средни температури са равни или над 1C за десетилетие, маскира значителните температурни колебания по света. Някои места като Арктика са се затоплили с няколко градуса над прединдустриалните времена."
Метеорологичната служба прогнозира глобална средна температура между 1,08C и 1,32C над тази, която е била през втората половина на 19 век.

Станете почитател на Класа