Комисията на Конгреса за 6 януари препоръчва наказателни обвинения срещу Тръмп

Комисията на Конгреса за 6 януари препоръчва наказателни обвинения срещу Тръмп
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Комисията за 6 януари насочи Доналд Тръмп към Министерството на правосъдието, за да му бъдат повдигнати наказателни обвинения, обвинявайки бившия президент в подклаждане на бунт и заговор срещу правителството заради опита му да подкопае резултата от изборите през 2020 г. и заради кървавата атака срещу Капитолия на САЩ .
Препращането на комисията е първият път в американската история, когато Конгресът препоръчва обвинения срещу бивш президент. Те идват след 18 месеца разследване от двупартийната комисия на Камарата на представителите, натоварена да разнищи заговора на Тръмп да попречи на Джо Байдън да встъпи в длъжност.
„Комисията вярва, че съществуват повече от достатъчно доказателства за наказателно препращане на бившия президент Тръмп за оказване на помощ или подпомагане и утешаване на участвалите в насилствена атака срещу Съединените щати в Капитолия", каза конгресменът Джейми Раскин, докато законодателите провеждаха финална публична среща.
„Комисията разработи значителни доказателства, че президентът Тръмп е възнамерявал да наруши мирния преход на властта съгласно нашата конституция. Президентът има положително и основно конституционно задължение да се грижи законите да се изпълняват вярно. Нищо не може да бъде по-голямо предателство към това задължение от подпомагането на въстанието срещу конституционния ред".
Комисията обвини Тръмп в нарушение на четири федерални наказателни статута, включително тези, свързани с възпрепятстване на официална процедура на Конгреса, подпомагане на бунт и заговор за измама на Съединените щати. Освен това се казва, че Тръмп може да е извършил бунтовна конспирация – същото обвинение, по което съдебните заседатели признаха за виновни двама членове на дясната милиция Oath Keepers миналия месец.
Препратките са до голяма степен препоръка, но ще пристигнат в отдел на правосъдието, който вече е зает с разследване на бившия президент за престъпления, които може да е извършил по време и след престоя си на поста.
Главният прокурор Мерик Гарланд миналия месец назначи ветеранът прокурор Джак Смит, за да реши дали да повдигне обвинения срещу Тръмп за бунта и усилията му да наруши мирния преход на властта. Смит също се занимава с разследването дали Тръмп незаконно е запазил държавни тайни, след като напусна Белия дом през януари 2021 г. Решенията му в тези случаи ще имат огромни последици за бъдещето на бившия президент, който обяви, че ще се кандидатира отново за Белия дом през 2024 г

Станете почитател на Класа