Върховният съд блокира Байдън да отмени граничните ограничения по Covid

Върховният съд блокира Байдън да отмени граничните ограничения по Covid
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Върховният съд на САЩ в понеделник каза, че ограниченията от ерата на Covid на границата между САЩ и Мексико, които трябваше да се прекратят в сряда, трябва да останат в сила, поне временно, докато републиканското правно предизвикателство напредва.
Развитието дойде точно когато Белият дом се опитваше да се подготви за увеличаване на броя на преминаващите мигранти, дори когато някои гранични градове вече се бореха да се справят с пристигащите хора без документи, принудени да спят по улиците в мразовито време, особено Ел Пасо в западен Тексас през последните месеци.
Джон Робъртс, главен съдия в съда, по искане на републикански служители в 19 щата, блокира администрацията на Байдън да прекрати политиката от ерата на пандемията за бързо експулсиране на повечето мигранти, задържани или предадени на границата между САЩ и Мексико.
Републиканските служители, водени от главните прокурори в Аризона и Луизиана, поискаха от Върховния съд да действа, след като федералният апелативен съд отказа да отложи решението на съдия, което анулира спешната заповед, известна като дял 42, настроена да изтече днес.
Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза на пресконференция, че Белият дом иска повече от 3 милиарда долара от Конгреса, за да плати допълнителен персонал, технологии, съоръжения за задържане на мигранти и транспорт на границата между САЩ и Мексико.
Натискът за допълнителни ресурси дойде, докато американските власти се подготвяха за възможността ако дял 42 бъде отменен 14 000 души без документи на ден да се опитват да преминат в САЩ, около два пъти повече от сегашния процент, след натрупване на хора на Мексиканската страна на границата.
Първоначално заявената цел на дял 42 беше да забави разпространението на Covid-19. Той беше издаден през март 2020 г. при Доналд Тръмп, което се оказа ефективен инструмент срещу имиграцията в съответствие с неговата твърда политика. Правилото в крайна сметка беше запазено от администрацията на Байдън на фона на политически и правни спорове във Вашингтон и въпреки протестите на групи за натиск, че дял 42 не е подходяща здравна мярка и причини широко разпространени хуманитарни затруднения по границата за мигрантите, бягащи от опасни и отчаяни обстоятелства.

Станете почитател на Класа