10 милиона потребители на Twitter гласуваха за оттегляне на Мъск

10 милиона потребители на Twitter гласуваха за оттегляне на Мъск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Илън Мъск туитна за първи път, откакто повече от 10 милиона души гласуваха в полза на оттеглянето му от поста главен изпълнителен директор на Twitter, като каза, че само платени абонати на Twitter Blue ще могат да гласуват в бъдещи анкети, свързани с политиката.
В неделя Мъск попита потребителите на Twitter дали трябва да се оттегли като ръководител на компанията, обещавайки да се съобрази с резултатите от неговата анкета. Когато анкетата приключи в понеделник, 57,5% казаха, че той трябва да се оттегли.
Обикновено плодовит потребител на платформата, Мъск не туитва в непосредствените часове след анкетата. Мълчанието му най-накрая беше нарушено, когато той отговори с „Интересно" на множество предложения, че резултатите от анкетата са били изкривени от фалшиви акаунти.
В отговор на предложението на друг потребител, че „Сините абонати трябва да са единствените, които могат да гласуват в анкети, свързани с политиката", Мъск каза: „Добър въпрос. Twitter ще направи тази промяна". Twitter Blue е платен абонамент, който позволява на всеки да закупи потвърдена значка със синя отметка за своя акаунт.
Като мажоритарен собственик на частната компания, никой не може да принуди Мъск да напусне, но поредица от объркващи решения през последните няколко дни накара дори някои от най-близките му поддръжници да прекъснат връзките си с него.
Решение за забрана на акаунт, който проследява местоположението на частния му самолет миналата седмица, беше последвано от масово спиране на критичните журналисти, които докладваха за забраната. Това на свой ред доведе до преселване на някои ангажирани потребители към други социални мрежи, главно към неговия децентрализиран конкурент Mastodon.
В неделя Мъск реагира, като забрани всички връзки към други социални мрежи, включително Mastodon, Instagram, Facebook и дори второстепенни платформи като Nostr, използвана от основателя на Twitter Джак Дорси, и Linktree, инструмент за създаване на начална страница, предпочитан от инфлуенсъри.
Тази забрана беше отменена до края на деня след анкета в Twitter от акаунта за безопасност в Twitter, като Мъск каза: „В бъдеще ще има гласуване за големи промени в политиката. Моите извинения. Няма да се повтори."

Мъск има история на използване на анкети в Twitter, за да подпечатва важни решения, продавайки една десета от своите активи в Tesla след едно проучване през 2021 г., възстановявайки акаунта на Доналд Тръмп след второ миналия месец и възстановявайки редица спрени акаунти след трето. „Vox Populi, Vox Dei" (Глас народен, глас Божи), написа Мъск в Туитър след анкетата на Тръмп.
Въпреки това, в много случаи той създава впечатлението, че вече е решил резултата, преди да публикува: той вече беше обявил продажба на своите дялове в Tesla, например, много преди да го подложи на гласуване, а планът му да възстанови Тръмп беше обсъждан още преди той дори да купи Twitter.
Идеята за оттегляне като главен изпълнителен директор също беше намекната много преди публикуването на анкетата в Twitter. На 16 ноември той каза на съдия от Делауеър, че планира да намали времето си в Twitter и „след време да намери някой друг, който да управлява Twitter".

Станете почитател на Класа