100 хиляди IT специалисти са напуснали Русия от началото на войната с Украйна

100 хиляди IT специалисти са напуснали Русия от началото на войната с Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.12.2022
  • Сподели:

Въпреки че министър Максут Садагев не посочи причините за това бягство, много цифрови работници са напуснали Русия след началото на атаката на Москва срещу Украйна в края на февруари

 

 

От началото на руската инвазия в Украйна около 100 000 работници в областта на информационните технологии (ИТ), или 10%, са напуснали страната и не са се върнали, каза днес министърът на цифровото развитие Максут Садагев по време на реч в Държавната дума, съобщи "Катемарини".

"Ако вземем предвид двете вълни на напускане на информационните технологии, около 10% от служителите в сферата на информационните технологии са напуснали страната и не са се върнали. Много са се върнали, но общо около 100 000 души в сферата на информацията технологиите са в чужбина, а 80% продължават да работят за руски компании, в приятелски страни“, каза министърът на цифровото развитие Садаев, предавайки руските информационни агенции.

Повечето от напусналите Русия са се установили в Турция, Грузия, Армения, както и в Обединените арабски емирства и страните от Централна Азия, където могат да продължат да работят и следователно да получават заплатата си, за да се издържат.

Въпреки че министърът не посочи причините за това бягство, много цифрови работници са напуснали Русия след началото на атаката на Москва срещу Украйна в края на февруари.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа