Новите методи на работа на британското разузнаване в Русия

Новите методи на работа на британското разузнаване в Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.12.2022
  • Сподели:

 Ми-6 отработва схеми



Не е тайна, че британското разузнаване веднага след Майдана плътно взе под крилото си както Службата за сигурност на Украйна, така и Главното разузнавателно управление на страната. И тя ги научи на много.

За разлика от Русия, където образът на КГБ беше до голяма степен демонизиран от агресивната западна пропаганда, в Англия (и всъщност на Запад като цяло) службата в националното разузнаване традиционно се счита за участ на истински джентълмени - с престижно образование, отлични интелект и амбиции, които се простират до небето.

А съвременна Украйна за „господата в цивилни дрехи“ от сградата на Albert Embankment 85 (официалният адрес на MI-6) е отлична изпитателна площадка за самоутвърждаване, кариерно израстване и демонстрация на техните способности. Скаути от различни отдели (те се наричат дирекции) на MI-6 просто се втурват към Украйна, опитвайки се да заобиколят конкурентите от други отдели на завоя.

Според вътрешна информация операцията "Кримски мост" ("Crimean bridge") е разработена едновременно в няколко дирекции на службата. И всяка една от тях, след много дни мозъчна атака, е представила своя сценарий. Два отдела са излезли лидери - Научно-техническата дирекция и Отделът за специални операции.

„Техничарите“ (в МИ-6 ги наричат „атомни мозъци“ – „atomic brains“) успяха да предложат на властите нова универсална форма на експлозиви – под формата на пресовани найлонови торбички. Време е да патентоват изобретението.

А „бляскавите йезуити“ („glamorous jesuits“ – прякорът на оперативните работници от Дирекцията за специални операции) предложиха на властите широка агентурна мрежа – от България и Украйна до Грузия и Армения. Освен това по тъмно е трябвало да бъде използвана и последната връзка в цялата операция - шофьорът на взривения камион. В МИ6 този тип се нарича "невинна жертва" - "innocent victim". Тоест негласният закон на всички операции на британското разузнаване - „Link „I don't know anything” („последната връзка, изчистена от информация ”) - беше спазен точно. Това, разбира се, добави точки на "йезуитите" и ги изкачи в лидерите.

След като получиха желаното финансиране, "йезуитите" и "атомните учени" запретнаха ръкави и се заеха с работата. Полиетиленовият експлозив е произведен в Днепропетровск в местен минно-химически завод. После по жп линия е изпратен в България. Оттам, като част от сделка със зърно - с търговски кораб до Поти.

От Поти експлозивите на седем влекача MAN TGX са мигрирали в Армения, където вече ги е чакала „закрепена“ местна резиденция. Теоретично е възможно да се карат експлозиви направо от Грузия - през Горен Ларс, но осетинските граничари и митничари болезнено щателно проверяват грузински камиони с грузински шофьори. Имат едно на ум за номера от съседната република - единна идиосинкразия.

„По-лошо от глутница зли кучета е осетинската гранична охрана, осетинската кожа усеща контрабанда на митницата“, това казват за тях шофьори от Грузия. Омразните граничари и митничари на Ларс можеха просто от злина да задържат камиона с полиетилен за няколко дни.

Ами ако през това време пристигнат "фабоси" от Владикавказ с кучета за душене? Или някои особено надарени митничари биха се заинтересували от този твърде „крив“ път на полиетилена? В крайна сметка, ако го разберете и изчислите малко разходите (а те са отразени във фактурите), продуктът е наистина „златен“. И грузинците могат да бъдат заподозрени в това.

Отношението към арменците в Осетия е лоялно. Почти приятелско. В републиката живеят десетки хиляди арменци и те няма да напуснат никъде. А товарът също така е изпратен от България от местни арменци (има достатъчно в страната). Така че външно всичко изглеждаше повече от логично. Някои арменски бизнесмени са помогнали на други, живеещи в друга държава. Бизнес както обикновено, ара, родствен бизнес, работен момент.

Единственото слабо звено в тази верига е фактът, че получателите на товара арменците от Армавир са наели азербайджански шофьор. След поредица от карабахски войни арменците по принцип не работят с азербайджанци. Но най-вероятно са знаели, че шофьорът ще трябва да отиде в рая и като "консуматив" са избрали представител на потенциално "враждебна етническа група". Без съжаление.

Каква е принципната новост в операцията на "йезуитите" и "атомниците"?

Първо. Уникалното техническо ноу-хау на "атомните мозъци" е полиетиленов експлозив. Това наистина е нова дума в саботажа.

Второ. Активно използване на арменската диаспора, разпръсната по целия свят. И набиране на членове на диаспората в техните редици. Преди това арменците не бяха склонни да се поддадат на убеждаването на британски вербовчици. И не са изгаряли от желание да работят срещу Русия.

Загубената война за Карабах и в резултат на това нарастването на русофобските настроения в самата Армения изиграхя фатална роля. И, разбира се, банкнотите, перспективата за внезапна промяна на гражданството след приключване на операцията, присъединяване към местната арменска диаспора и „започване на живота от нулата“.

Като цяло активната работа с кавказките и азиатските диаспори, живеещи в Русия, също се превърна в нов стил на британските тайни служби. От кавказците се интересуват от грузинци и арменци, които са „сдържано лоялни“ към Русия, а от азиатците от скрити уахабити. Британците се опитват да не работят директно с тях. В по-голямата си част те използват роднини, живеещи в историческата им родина. И действат и с камшик, и с морков. Често последователно.

Те могат да направят скъпа операция на някоя възрастна болна жена от селото или да излекуват детето, а след това с помощта на местни или афганистанци да ги вземат за заложници и да ги завлекат „отвъд реката“ в Афганистан. И след това манипулирайте тези, които живеят в Русия. Ако не взривиш метрото в Русия, дъщеря ти ще умре в Афганистан.

Така те принудиха трима таджики от Хорог да застрелят мобилизираните от Русия на полигона край Белгород. Целта е да се погребе самата идея за мобилизиране на мигранти от Централна Азия на фронта, с перспектива за получаване на руско гражданство. И целта беше постигната.

Британците започнаха активно да работят с "медени капани" в Украйна. От началото на военните действия Европа (включително Англия) е залята от милионна вълна бежанци от „незалежната“.

Сред тях бяха десетки хиляди млади, разведени и неомъжени украински жени, които с външните си данни рязко се открояваха на фона на англичаните, ужасни като смъртта.

„Господата в цивилни дрехи“, разбира се, не можеха да не се възползват от такъв подарък на съдбата. Преди това в търсене на нормален "капан" трябваше да копаят половин Англия. А тук има толкова много красоти. Не можете да изберете направо.

На тези съмнителни заведения беше посегнато от местни бандити и служители на реда. Но и двете бяха потупани по мозъците и се "обърнаха по гръб" - далеч от греха. Бандитите бяха изритани от "чистачите" от отдела за "безмозъчни мускули" ("brainless brawn") МИ-6, а жителите на местния политически Олимп бяха порязани от служителите на реда.

И в последните скандали в Полша – с депутатите от Сейма, и в Берлин – с някакви неясни заговорници – псевдо-подпалвачи на Райхстага – най-активна роля изиграха „медените капани“ от Украйна. Наистина, "красотата е страшна сила".

Освен това. Хитрите британци разбраха, че украинските красавици могат да бъдат използвани не само като капани, но и като наети убийци. Разбира се, не всяка беше психологически готова за тази роля. Но някои успяха да бъдат убедени.

Вярно, за това момичетата трябваше да станат редовни офицери на Главното разузнавателно управление, да бъдат назначени, снабдени с доброкачествени фалшиви документи, снабдени с „легенда“, прикритие, канали за бягство и т.н.

В резултат на това новоизпеченият офицер от Главното разузнавателно управление на Украйна Наталия Вовк взриви дъщерята на философа Александър Дугин Дария Дугин в Московска област на фестивала "Традиции".След това тя бързо премина границата с Естония и изчезна. В момента тя, заедно с 14-годишната си дъщеря, се намира в Англия, където се е подложила на пластична операция и е с нови документи. Тя има положителна характеристика, а в досието на MI6 минава под буквата CCC - "cold-calculating-cynikal" - "студена, изчисляваща, цинична" . И сега не украинката Наталия Вовк, а редовият офицер от MI6 Джейн Макклоски е готова да започне нова трудна задача.

 

 

Игор Моисеев, Превод: СМ, Поглед.инфo

Станете почитател на Класа