Медицинските сестри в Англия обещават нови по-тежки стачки

Медицинските сестри в Англия обещават нови по-тежки стачки
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.12.2022
  • Сподели:

Профсъюзните лидери заплашиха да разпоредят нова вълна от по-тежки стачки през новата година, в които медицинските сестри ще предлагат „по-малко щедра подкрепа в болниците", в драматична ескалация на спора за заплащането им с правителството.
Кралският колеж по медицински сестри (RCN), в подчертано втвърдяване на линията си, заяви „Ще има повече болници и повече медицински сестри, които ще участват в стачките през януари, освен ако министрите не отстъпят до четвъртък". По-нататъшен кръг от стачки ще работи, за да се гарантира, че медицинските сестри ограничават вида работа, която са готови да вършат в дните на стачката, до по-кратък списък от дейности, в по-малко области, отколкото в първия ден на стачката в четвъртък.
Някои медицински сестри твърдяха, че са били тормозени и заплашвани с дисциплинарни действия, ако се опитат да ограничат задълженията си в деня на стачката. Ходът на RCN дойде на фона на първите признаци, че министрите може би проучват начини за излизане от безизходицата зад кулисите, за да предотвратят колапса на NHS (националната здравна служба) по Коледа и Нова година.
През последните дни са се състояли срещи между високопоставени фигури в Министерството на финансите и Министерството на здравеопазването и социалните грижи (DHSC), за да обсъдят спора и възможните начини за прекратяването му. Източници от Министерството на финансите казаха, че министрите ще откажат да надхвърлят препоръките на органа за преглед на заплатите, но потенциално биха могли да потърсят начини да дадат на персонала повече пари чрез еднократни плащания.
Пат Кълън, генерален секретар на RCN, каза: „Правителството трябва да приключи това до Коледа. Стачките през януари, ако бъдат принудени да продължат, ще доведат до участие на повече болници и повече медицински сестри, отколкото в момента. 2023 г. трябва да бъде ново начало за всички, а не повече от същото."
С рязкото покачване на хоспитализираните случаи на грип, NHS е изправена пред най-широко разпространените смущения от десетилетия тази седмица със стачки на медицински сестри и служители на линейки в последователни дни.
Втората стачка на RCN утре ще засегне повече от 70 тръстове и здравни организации в Англия, Уелс и Северна Ирландия. След това стачките на служителите на линейките в сряда ще засегнат 10 от 11-те тръста в Англия и Уелс. Източна Англия е единствената, която няма да бъде засегната. Всички членове на синдикатите GMB, Unison и Unite предприемат действия.
Стачкуващите екипажи на линейките ще реагират на всички „животозастрашаващи" спешни случаи, но по-малко критичните обаждания ще бъдат обслужвани от комбинация от военни шофьори, линейки St John, таксита и екипи за обществени грижи. NHS England посъветва болниците да се опитат да освободят легла преди акцията.
Джейсън Къркъм, член на Unite и парамедик в Уест Мидландс, каза: „Не искаме да причиняваме вреда на пациентите. Нашата цел е да причиним смущения на правителството, така че те да дойдат и да говорят с нас. Искаме те да се ангажират с нас смислено, за да можем да спрем това действие и да постигнем някакво споразумение".
Министрите казаха, че основната им грижа за предстоящите седмици е обществената безопасност. Направени са договорености за разполагане на 1200 членове на въоръжените сили, които да изпълняват функции като шофиране на линейка и извършване на гранични проверки.
Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза, че основната му грижа е безопасността на пациентите. Той добави: „Изслушах синдикатите и съм отворен за по-нататъшни дискусии, но техните искания [за заплащане] не са приемливи при икономическите обстоятелства. Много съжаляваме, че RCN обмисля ескалиране на стачни действия, което може да изложи на допълнителен риск безопасността на пациентите."

Станете почитател на Класа