Северна Корея изстреля две балистични ракети

Северна Корея изстреля две балистични ракети
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.12.2022
  • Сподели:

Северна Корея изстреля две балистични ракети, съобщи армията на Сеул, дни след като Пхенян обяви успешен тест на двигател с твърдо гориво за нова оръжейна система.
Военното напрежение на Корейския полуостров се повиши рязко тази година, след като Пхенян извърши безпрецедентни блиц тестове на оръжия, включително изстрелването на най-модерната си междуконтинентална балистична ракета миналия месец.
Ракетите са били изстреляни от 11.13 до 12.05 ч. местно време в Източно море, известно още като Японско море, се казва в съобщението. „Нашите военни засилиха наблюдението и бдителността, като същевременно тясно си сътрудничат със Съединените щати и поддържат пълна готовност", добави JCS в изявление.
Изстрелването дойде няколко дни след като Северна Корея тества „мотор с твърдо гориво с голяма тяга", който държавните медии описват като „важен тест за разработването на друг нов тип стратегическа оръжейна система". Разработката може да позволи на страната да притежава по-мобилен, по-труден за откриване арсенал от междуконтинентални балистични ракети, които могат да достигнат континенталната част на САЩ.
През последните месеци Северна Корея изпита балистични ракети, способни да носят ядрено оръжие, включително изстрелването миналия месец на нейната развойна междуконтинентална балистична ракета Hwasong-17 с течно гориво с най-голям обсег на действие, проектирана да носи множество бойни глави.
Някои експерти казват, че Северна Корея в крайна сметка ще използва разширен арсенал, за да търси облекчаване на санкциите и други отстъпки от Съединените щати.
Точният статус на способността на Северна Корея за ядрени атаки остава в тайна, тъй като всички нейни изпитания на междуконтинентални балистични ракети през последните години бяха извършени под стръмен ъгъл, за да се избегнат съседните страни.
Някои експерти спекулират, че Северна Корея вече разполага с действащи ракети с ядрени глави, които могат да ударят цели САЩ, предвид броя на годините, прекарани в ядрената програма. Но други казват, че страната все още е на години от придобиването на такива оръжия, като казва, че все още не е доказала публично, че разполага с технология за защита на бойните глави от суровите условия на повторно навлизане в атмосферата.
САЩ и Южна Корея разшириха редовните си военни учения и настояха за по-нататъшно укрепване на съвместната си отбранителна способност пред лицето на напредващата ядрена програма на Северна Корея.
Северна Корея заплаши да използва превантивно ядрени оръжия при потенциални конфликти със САЩ и Южна Корея, а американските военни предупредиха Севера, че „използването на ядрени оръжия ще доведе до края на този режим".

Станете почитател на Класа