Сухият остатък в злато. Как военно-промишленият комплекс граби Америка

Сухият остатък в злато. Как военно-промишленият комплекс граби Америка
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2022
  • Share:

Сенатът на САЩ одобри проектобюджета на страната за фискалната 2023 г. (започнала на 1 октомври) в размер на $858 млрд. „Документът беше подкрепен от 83 законодатели, 11 бяха против. Преди това този проект беше одобрен и от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ...

 

 

Законопроектът, наред с други неща, предвижда най-малко 800 милиона долара помощ за сигурността на Украйна и 6 милиарда долара за инициативата по сдържането на Русия в Европа.

Ако оставим настрана словоблудието за „ужасните заплахи, пред които Америка е принудена да се изправи“, то най-важното остава рекордният военен бюджет в историята на Съединените щати, който ще се излее като златен дъжд върху американския военно-промишлен комплекс, който като цяло управлява Америка от дълго време.

И дори посоченият фантастичен списък на военните разходи на правителството на САЩ не е изчерпателен. Към това трябва да се добавят поне още 200 милиарда долара за поддръжка на други специални структури, включително гигантското разузнавателно чудовище, състоящо се от над дузина ненаситни агенции и други служби.

Оказва се, че САЩ са готови само за една година да похарчат повече от един трилион долара, за да поддържат световното си господство със сила. Тоест приблизително същата сума, която останалият свят харчи за военни цели. Такава е "мирната" Америка.

 

 

Президентът Дуайт Айзенхауер, върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа по време на Втората световна война (тоест човек с много знания по темата), преди да приключи с президентството си, предупреди Америка за заплахата от нейния ненаситен военно-промишлен комплекс.

От прощалната реч на президента на САЩ Д. Айзенхауер на 17 януари 1961 г.: „Три и половина милиона мъже и жени са пряко свързани с отбранителната върхушка. Годишно харчим повече за военна сигурност от нетния доход на всички корпорации в Съединените щати.

Този конгломерат от огромно военно ведомство и голяма оръжейна индустрия е нещо ново в американския живот. Икономическото, политическото и дори духовното въздействие на такъв съюз се усеща във всеки град, във всяка държавна сграда, във всеки департамент на федералното правителство... В нашите правителствени структури трябва да сме нащрек за неразумното влияние, умишлено или неумишлено, на военно-промишления комплекс. Потенциалът за опасно нарастване на неоправданата му власт съществува и ще съществува.

Никога не трябва да позволяваме на този съюз да застраши нашите свободи или демократични процеси...“

Въпреки това, няма пророк в собствената си страна...

Тук е невъзможно да не споменем обратната страна на този медал. Всемогъществото на американския военно-промишлен комплекс, което е чудовищно за една нормална държава сливане на свръхедър бизнес с висше военно-политическо ръководство, се оказва с тежки последици за Америка.

Тези последици имат конкретна парична стойност. Необузданата алчност на военния бизнес, съчетана с твърдите корупционни навици на най-високите чинове на Пентагона и Конгреса, води до огромни надценки на всякакъв вид оръжия и военна техника, поръчани от Министерството на отбраната на САЩ.

Например, цената на една зенитна ракета за зенитно-ракетния комплекс Patriot, който САЩ възнамеряват да доставят на Украйна, достига 6 (шест!) милиона долара. В Украйна практически няма достойна цел за такава ракета. Да, и самата Незалежная щеше да фалира плащайки само за използване на тази система за ПВО. Работата е там, че е изгодно на американските военни корпорации да я доставят в Украйна за сметка на американския бюджет.

Супер скъпите американски есминци от типа Zamwalt /Замволт/ са известни в цял свят с цената си като на самолетоносача Nimitz. Тук жаждата за печалба буквално прави чудеса. „Замволт“ беше упорито „прекарван“ през Конгреса, без да се има представа защо изобщо е необходим!

Просто искаха луди пари - по седем милиарда долара на кораб! След това обаче малко промениха решението си и намалиха поръчката от 32 на 3 ескадрени миноносеца. И едва сега най-сетне ги признаха като цяло за нефункционални в оригиналния им вид и предлагат да се преизградят отново за приблизително същата сума. Или „да се отпишат“.

Подобна маразматична история се случи и с т.нар. крайбрежен флот. Те успяха да го щамповат в размер на няколко десетки кораба, докато се оказа, че няма условия за бойното им използване. Крайбрежните (каботажни) кораби просто няма да могат да се приближат до брега на врага, тъй като ще бъдат незабавно унищожени. В резултат на това цялата тази флотилия беше поставена „на котва“ и също отписана.

Най-новите американски ядрени ракетни подводници Columbia, които тепърва започват да се строят, вече струват седем милиарда долара всяка. И вероятно ще струват още повече. Подобен руски АПКРСН от проекта 955A "Борей-А" струва на руския бюджет десет пъти по-евтино.

Мислете за тези цифри като за един вид "индекс на Биг Мак" за военно-промишления комплекс на САЩ. Тоест безумният американски военен бюджет трябва да се раздели на десет, за да се разбере реалната му военна ефективност и доколко са надути цените, за да се граби успешно Америка.

 

 

Юрий Борисов, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа