Русия: САЩ не възприемат конструктивен подход към преговорите в Истанбул

Русия: САЩ не възприемат конструктивен подход към преговорите в Истанбул
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    15.12.2022
  • Сподели:

Русия обвини днес САЩ, че не възприемат конструктивен подход към дипломатическите преговори в Истанбул, но каза, че турският град е подходящо място за осъществяване на подобни контакти, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Среща между директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс и началника на руското външно разузнаване Сергей Наришкин миналия месец в Анкара предизвика спекулации за преговори чрез неофициални канали между Москва и Вашингтон.

Президентът Владимир Путин каза миналата седмица, че тази среща е по молба на президента на САЩ Джо Байдън и че контактите между ЦРУ и руското външно разузнаване продължават.

Руски и американски дипломати се срещнаха в Истанбул в петък, за да обсъдят редица технически въпроси в отношенията си.

„Истанбул е подходящо място за такива контакти“, каза днес руският заместник-външен министър Сергей Вершинин. „Мога да кажа, че всякакви контакти са полезни, но за съжаление не виждаме конструктивен подход от страна на Американската страна, насочен към конкретни резултати“, каза още Вершинин.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, турският президент Реджеп Ердоган се очерта като един от ключовите медиатори между Русия, от една страна, и Украйна и Запада, от друга.

Ердоган изигра важна роля, като убеди Путин да възобнови участието си в черноморската зърнена сделка с посредничеството на ООН миналия месец след атака с дрон срещу руска военноморска база в анексирания от Русия Крим.

Докато Москва и Вашингтон публично се провъзгласяват един-друг за основни заплахи за глобалната стабилност, те са в контакт по голям брой въпроси.

Освен преговорите между ЦРУ и руското външно разузнаване, посолствата на двете държави работят и техните дипломати имат контакти в Турция. Федералната служба за сигурност проведе преговори за размяна на затворници и техните началници на отбраната разговарят в моменти на криза.

Станете почитател на Класа