Над 6 млн. украински домакинства са без ток. Една трета от захранването в страната е прекъснато

Над 6 млн. украински домакинства са без ток. Една трета от захранването в страната е прекъснато
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.11.2022
  • Share:

Повече от 6 млн. домакинства остават без ток, каза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение в петък. По негови думи работните екипи са успели да намалят броя на засегнатите населени места "наполовина" от 23 ноември насам.

 

 

Това беше една от най-разрушителните нощи на руските бомбардировки на енергийната инфраструктура на Украйна, след като през октомври Русия започна да се цели масово в енергийни съоръжения.

"От тази вечер прекъсването на електрозахранването продължава в повечето региони и в Киев", каза Зеленски. Освен столицата някои от най-засегнатите райони са Одеса, Лвов, Виница и Днепропетровск.

В петък украинските ремонтни екипи са продължили опитите да върнат електрозахранването на милиони домове след атаките срещу инфраструктурни съоръжения, включително енергийни съоръжения за водоснабдяване и отопление.

Националната електроразпределителна компания "Укренерго" съобщи в Телеграм, че към 19:00 ч. около 30 % от електрозахранването в страната все още е било прекъснато. Тя написа, че "поетапното възстановяване" продължава и ремонтните екипи "работят денонощно", но призова хората да консумират енергия "пестеливо".

Премиерът Денис Шмигал изрази блгодарност към енергетиците. "Никоя страна в света няма такъв опит в пускането на енергийната система в действие след седем вълни от ракетни удари", каза той.

Зеленски посети и многоетажна жилищна сграда, за която се съобщава, че е повредена от руска ракета в град Вишгород, северно от столицата, както и с един от аварийните центрове, които Украйна изгражда из страната, за да осигури зареждане на устройства, отопление, вода, интернет и електричество.

Във видеообръщението си той увери украинците, че "ще преодолеем всички предизвикателства и определено ще победим".

В петък Генералният щаб на украинската армия съобщи, че в областите Харков, Луганск, Донецк и Запорожие се водят интензивни сражения, като руските непрекъснато обстрелват Кривска и Херсонска област, включително град Херсон.

Украинските военни съобщиха, че техните сили са извършили атаки срещу руски команден пункт и още няколко други цели, включително три вражески зенитно-ракетни станции.

РСЕ/РС не може да провери независимо твърденията за ситуацията на бойното поле в районите на интензивни сражения.

Украинският генерален щаб също така обвини руските войски в опасни действия в най-големия европейски ядрен завод АЕЦ Запорожие, който е окупиран от началото на инвазията.

"Противникът продължава да оказва натиск върху работещите в атомната електроцентрала в Запорожие", написа говорител на украинския генерален щаб във Фейсбук. "Според наличната информация отделни служители, които отказват да сътрудничат на окупационните власти, не са допуснати до работните места."

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и украински официални предупреждават за катастрофален риск, тъй като изтощените украински работници в Запорожие работят под силен натиск.

Ръководителят на ядрената агенция на ООН съобщи тази седмица, че всички атомни електроцентрали в Украйна трябва да бъдат инспектирани и че експертите на МААЕ ще посетят всички тези съоръжения, включително изоставената Чернобилска електроцентрала.

Станете почитател на Класа