Guardian: Белгия плюе на санкциите, руските диаманти са по-скъпи от европейската солидарност

Guardian: Белгия плюе на санкциите, руските диаманти са по-скъпи от европейската солидарност
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.11.2022
  • Сподели:

Guardian: Белгия не се отказва от руските диаманти въпреки натиска на Зеленски

 

ЕС спря вноса на въглища от Русия и се отказва от голяма част от нейния нефт, но диамантите все още не са в списъка със санкции, пише The Guardian. Това ядосва Полша и балтийските държави. Но Белгия това състояние на нещата е от полза.

 

Прервод отGuardian, Великобритания:

 

Guardian: Белгия плюе на санкциите, руските диаманти са по-скъпи от европейската солидарност

 

 

Полша и балтийските страни настояват ЕС да включи диамантите в следващия списък от санкции.
Една спокойна разходка из диамантения квартал на Антверпен отнема само пет минути. Но 86% от необработените диаманти в света минават през този невзрачен квартал от един квадратен километър на втория по големина град в Белгия.

 

Guardian: Белгия плюе на санкциите, руските диаманти са по-скъпи от европейската солидарност

 

 

Скъпоценни камъни за милиарди години се доставят всяка година в непривлекателните бетонни офиси на Антверпен от далечните мини в Ботсвана, Канада, Южна Африка, Ангола и Русия.

Въпреки кървавите боеве в Украйна, които спряха търговията за милиарди долари, Белгия продължава да внася диаманти от Русия.

ЕС спря вноса на руски въглища, постепенно се отказва от голяма част от руския нефт и спря покупката на множество руски стоки, включително злато, хайвер и водка.

Но диамантите отново и отново не попадат в санкционните списъци.

Това е още по-фрапантно, като се има предвид, че само една членка на ЕС, Белгия, се занимава с подобна търговия.

Търговията продължава въпреки моралния натиск от украинския президент Володимир Зеленски. Мирът струва повече от диамантите, каза той пред белгийския парламент през март.

Доставките са в ход, въпреки че диамантената компания «Алроса» се контролира от руската държава.

Русия и Република Якутия, която заема огромни територии в Северен Сибир, където се намират повечето находища на компанията, притежават съвместно 66% от «Алроса».

Главният изпълнителен директор на компанията Сергей Сергеевич Иванов беше един от първите олигарси, срещу които САЩ наложиха санкции в самото начало на руската военна операция в Украйна. Баща му Сергей Борисович Иванов, бивш министър на отбраната, също беше обект на американскиje санкции.

Вашингтон го нарича един от най-близките съратници на Владимир Путин.

Според Европейската комисия и корпоративни документи, компанията е финансирала изграждането на бойната подводница B-871 «Алроса». През юни тя се върна в морето след осемгодишна модернизация, включваща инсталирането на крилатите ракети «Калибър», съобщи руската държавна информационна агенция ТАСС.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа