Писателка съди Тръмп за изнасилване, станало преди 27 г.

Писателка съди Тръмп за изнасилване, станало преди 27 г.
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

Керъл съди бившия президент и за клевета, след като той я обвини в лъжа, когато тя за първи път оповести твърденията си за насилие през 2019 г. Тръмп нарече твърденията ѝ "измислица"

 

 

Писателката и журналист Елизабет Джийн Керъл съди Доналд Тръмп в американския щат Ню Йорк за това, че бившият президент я е изнасилил през 90-те години на миналия век, съобщава CNN.

78-годишната Керъл е сред първите, които подават искове по новия закон, наречен Adult Survivors Act - той влезе в сила в четвъртък. Щатският закон дава възможност на жертвите да подават в едногодишен период искове за сексуални посегателства, които в противен случай биха били погасени по давност.

Тръмп отрича обвиненията. Керъл твърди, че нападението се е случило в съблекалня на луксозен магазин в Ню Йорк преди 27 години.

Керъл съди бившия президент и за клевета, след като той я обвини в лъжа, когато тя за първи път оповести твърденията си за насилие през 2019 г. Тръмп нарече твърденията ѝ "измислица".

Гражданският процес по това дело е насрочен за 6 февруари. В свое изявление адвокатът на Керъл - Роберта Каплан, заяви, че новият иск, подаден в четвъртък, има за цел да потърси отговорност от Тръмп за предполагаемото нападение. Алина Хабба, адвокат на Тръмп, заяви пред американските медии, че макар да уважава хората, които подават сигнали, "този случай, за съжаление, е злоупотреба с целта на този закон" и "рискува да делегитимира доверието в действителните жертви".

Други хора също планират да подадат искове по новия закон. Защитниците на жертвите на сексуално насилие смятат, че законодателството дава възможност на хората, които досега не са сигнализирали поради травма или страх от отмъщение. Няколко други щата също удължиха или временно премахнаха давностните си срокове за сексуални престъпления в резултат на движението #MeToo през 2018 г., включително Ню Джърси, Калифорния, Аризона и Монтана.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа