Турция бомбардира градове в Северна Сирия след атентата в Истанбул

Турция бомбардира градове в Северна Сирия след атентата в Истанбул
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.11.2022
  • Сподели:

Турски въздушни удари са ударили няколко града в Северна Сирия, включително град Кобане късно в събота, съобщиха ръководените от кюрдите сили и базираната във Великобритания група за наблюдение. Атаките идват само дни след като Анкара обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) за смъртоносния атентат миналата неделя в центъра на Истанбул. Турция смята кюрдските отряди за защита на народа (YPG) – основният компонент на SDF – продължение на забранената ПКК.
„Кобане е подложен на бомбардировка от самолетите на турската окупация", туитира Фархад Шами, говорител на ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF). Шами каза, че е имало и въздушни удари срещу две гъсто населени села в северната провинция Алепо и североизточната провинция Хасаке.
Базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за правата на човека съобщи, че турската армия е извършила повече от 20 въздушни удара в двете провинции. Кобане, град с мнозинство от кюрди в Северна Сирия близо до турската граница, беше превзет от групировката "Ислямска държава" в края на 2014 г., но кюрдските бойци ги прогониха в началото на следващата година.
Както ПКК, така и YPG отрекоха да са замесени в атаката в Истанбул, при която бяха убити шестима души.
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу каза, че Анкара смята, че заповедта за атаката е дадена от Кобане.

Станете почитател на Класа