Politico: САЩ са изплашени от вероятния отказ на ЕС от антируските санкции

Politico: САЩ са изплашени от вероятния отказ на ЕС от антируските санкции
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    21.11.2022
  • Сподели:

Politico: САЩ са изплашени от възможното решение на ЕС да отмени санкциите срещу Русия

Съединените щати са обезпокоени от това, че Европа може да оттегли подкрепата си за антируските санкции, пише Politico. Заради икономическата ситуация лидерите на някои страни от ЕС са принудени да решават кое е по-важно — вътрешните проблеми или обвързването с Киев, обяснява авторът.

 

Превод отPolitico, САЩ:

 

Politico: САЩ са изплашени от вероятния отказ на ЕС от антируските санкции

 

 

Някои страни, чието население подкрепя Русия, обвиняват Вашингтон в покачването на цените на енергоресурсите.

Американското ръководство е сериозно загрижено как да запази подкрепата на съюзниците по въпроса за противодействието на Русия в Украйна в момент, когато икономическото напрежение в цяла Европа расте.

Американски представители в Европа в поревиретелен режим предупреждават колегите си във Вашингтон, че някои страни, чието население подкрепя Русия, са недоволни от санкциите и обвиняват САЩ в повишаване на цените. Както те отбелязват във вътрешна кореспонденция с администрацията, подобни настроения могат да принудят европейските лидери да оттеглят подкрепата си за санкциите срещу Русия. Изданието е запознато с част от кореспонденцията.

Поради това нарастващо безпокойство високопоставени чиновници от американската администрация засилиха дискусиите за това как да запазят европейските лидери ангажирани с американската стратегия. Вашингтон счита, че последователната и единна кампания с Европа е от решаващо значение за успеха в Украйна, а намаляването на подкрепата за Киев ще даде на Русия предимство както на бойното поле, така и извън него.

Икономическите проблеми доведоха до протести в редица европейски градове. Участниците в тях са недоволни от ръста на инфлацията и високата цена на отоплението в условията на захлаждане на времето. Това увеличава натиска върху властите, които са принудени да балансират между значението на вътрешните проблеми и подкрепата за Украйна.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа