Украинските сили са ударили Запорожката АЕЦ 12 пъти на 19 ноември

Украинските сили са ударили Запорожката АЕЦ 12 пъти на 19 ноември
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.11.2022
  • Сподели:

Украинските въоръжени сили са нанесли 12 удара срещу Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) в събота, за първи път от септември, каза Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на руската компания "Росенергоатом", в телевизионно интервю.
„Дванадесет удара поразиха атомната електроцентрала Запорожие от 17.15 до 17.41. Имаме предвид периметъра на централата, но не индустриалната зона или други зони в близост до централата", каза Карчаа. Той посочи, че басейнът за изпръскване, който е част от системата за охлаждане на АЕЦ, е бил ударен шест пъти, регистрирани са още два удара в сухия контейнер за съхранение на отработено ядрено гориво и са документирани още три удара в близост до КПП 2.
„Бомбардировката беше наистина масова. Заводът не е бил цел от края на септември", каза съветникът на главния изпълнителен директор на „Росенергоатом". Карчаа подчерта, че няма жертви сред персонала. „Денят завърши с щети и разрушения, които ще бъдат изяснени утре сутринта. Днес е събота, така че в завода има много по-малко персонал, отколкото през делничните дни. И за щастие нямаше жертви, само щети", добави той.
Карчаа предупреди, че подобен обстрел може да предизвика ядрено замърсяване.
Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата в Европа. Русия я пое под контрол в края на февруари. В момента шестте енергоблока на централата са превключени в режим на студено спиране, тъй като съоръжението беше редовно обстрелвано от украинските войски.
През септември, след посещение на мисията на МААЕ, агенцията настоя за създаването на защитена зона около централата, за да се предотвратят извънредни ситуации поради военни действия. В момента тече обсъждането на географските параметри на зоната за сигурност.

Станете почитател на Класа