Twitter отмени забраната на Доналд Тръмп след анкета на Илон Мъск

Twitter отмени забраната на Доналд Тръмп след анкета на Илон Мъск
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    21.11.2022
  • Сподели:

Акаунтът на Доналд Тръмп в Twitter изглежда отново е онлайн, след като бяха подадени тънко мнозинство от гласове в анкета в Twitter, организирана от Илон Мъск, в полза на възстановяването на бившия президент на САЩ, който беше забранен от услугата за социални медии след Капитолия на 6 януари 2021 г. бунт. Малко повече от 15 милиона гласа бяха преброени в анкетата с 51,8% гласове в полза на възстановяването.
„Хората се изказаха. Тръмп ще бъде възстановен", написа Мъск в Туитър. По време на анкетата Мъск призна, че броят на гласовете е повлиян от автоматизирани „ботове" и предположи, че е необходимо „да се почистят анкетите в Twitter от повлияване от армиите ботове и тролове".
Тръмп изглеждаше с неособено желание по-рано през деня да се върне към Twitter. „Не виждам причина за това", каза бившият президент чрез видео. Той каза, че ще се придържа към новата си платформа Truth Social, приложението, разработено от неговия стартъп Trump Media & Technology Group (TMTG).
Twitter взе извънредното решение да забрани Тръмп след атаката на 6 януари срещу Капитолия на САЩ, заявявайки, че „публикациите му много вероятно ще насърчат и вдъхновят хората да повторят престъпните действия, извършени в Капитолия на САЩ".
Във вторник Тръмп даде ход на кампанията да си върне Белия дом през 2024 г. и похвали Мъск, като каза, че винаги го е харесвал. Но Тръмп също каза, че „Twitter страда от ботове, фалшиви акаунти и че проблемите, пред които е изправен, са невероятни".
Дори когато Мъск все още завършваше придобиването на Twitter, неговият самопризнат статут на „абсолютист на свободата на словото" повдигна възможността той да вдигне забраната за хора, чиито акаунти в Twitter са били перманентно спрени от платформата. Експертите по езика на омразата и дезинформацията се подготвят за завръщането на Тръмп, който по времето си в платформата натрупа повече от 88 милиона последователи. В неделя възстановеният акаунт изглеждаше с променлив брой последователи, над и под границата от един милион.
Мъск за първи път каза през май, че планира да отмени забраната за Тръмп, а времето за връщане на Тръмп също беше внимателно наблюдавано – и със страх – от много от рекламодателите на Twitter.
Мъск се опита да увери потребителите и рекламодателите, че подобно решение ще бъде взето с внимание от съвет за модериране на съдържанието, съставен от хора с „широко различни гледни точки и няма да има възстановяване на акаунти преди свикването на съвета".
Но тази седмица Мъск внезапно възстанови комика Кати Грифин, която беше забранена заради промяна на името на профила си на „Илон Мъск", което наруши новото му правило срещу представяне под чужда самоличност, без да посочи, че това е пародия. Няма нова информация относно съвета за модериране или процеса на възстановяване.

Станете почитател на Класа