Среща Джасинда Ардърн - Си Дзинпин на АТЕС

Среща Джасинда Ардърн -  Си Дзинпин на АТЕС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

Джасинда Ардърн говори със Си Дзинпин за сътрудничеството между Нова Зеландия и Китай, като повдигна и въпроси за областите на напрежение и предупреди, че международните норми, които са били от полза за двете страни, са „тествани".
Премиерът на Нова Зеландия и китайският президент се срещнаха за около 50 минути – при планирани 30 – в кулоарите на срещата на върха на АТЕС в Банкок. Това беше първата им лична среща от 2019 г.
В изявление на правителството на Нова Зеландия се казва, че Ардърн е говорила за „значими области на двустранно сътрудничество, включително търговия, селско стопанство, изменение на климата и околна среда, за силата на нашите двустранни връзки и двустранните търговски отношения, които осигуряват значителна полза и за двете страни".
Китай е най-големият търговски партньор на Нова Зеландия, който поема около една трета от нейния износ. В края на 2021 г. Министерството на външните работи и търговията заяви, че двупосочната търговия със стоки и услуги възлиза на 37,7 млрд. новозеландски долара, което е с 20% повече от предходната година, и че китайският пазар представлява 23% от общата търговия на Нова Зеландия.
Говорейки пред репортери в Банкок след срещата, Ардерн каза: „Опитах се да усъвършенствам онези области, в които смятам, че има потенциал да работим заедно. Промените в климата са очевидни, те са приоритет номер едно за нашия регион", каза тя пред новозеландското издание Stuff.
Ардърн каза, че двамата са посветили голяма част от дискусията си на проблемите на регионалната сигурност, като каза, че скорошното изстрелване на ракета от Северна Корея е „стъпка напред в ескалацията". „Очевидно сме в повратна точка в региона. За нас не е в ничий интерес да видим загуба на мира и стабилността в региона и бих казала, че това е споделено мнение. Това е мястото, където има консенсус." каза тя.
Според изявлението на правителството, „министър-председателят също така заяви опасенията на Нова Зеландия по отношение на Синцзян, Хонконг, Южнокитайско море и, в по-ново време, Тайванския проток и насърчи Китай да използва своето влияние и достъп, за да помогне за справяне с регионалните предизвикателства за международната сигурност като КНДР и Украйна".
Нова Зеландия поддържа сравнително сърдечни отношения с Китай през последните четири години, въпреки че отношенията със съседна Австралия се влошиха. Тези отношения бяха обтегнати от все по-силното присъствие на Пекин в Тихия океан и усилията му да изгради пактове за сигурност с редица тихоокеански държави.
В преведените встъпителни бележки за срещата Си каза: „Вие казахте многократно, че Нова Зеландия се е ангажирала с независима външна политика и че отношенията между Китай и Нова Зеландия са едни от най-важните двустранни отношения, включващи Нова Зеландия. И че двете страни трябва да осъществяват сътрудничество в области на сближаващи се интереси. Високо ценя това."

Станете почитател на Класа