Ирански протестиращи подпалиха дома на предците на аятолах Хомейни

Ирански протестиращи подпалиха дома на предците на аятолах Хомейни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

Протестиращи в Иран подпалиха дома на предците на основателя на ислямската република, аятолах Рухола Хомейни, след два месеца на демонстрации срещу режима.
Къщата в град Хомейн в западната провинция Маркази беше показана в пламъци късно в четвъртък с тълпи от ликуващи протестиращи, които маршируват покрай нея, според изображения в социалните медии, потвърдени от АФП.
Твърди се, че Хомейни е роден в къщата в град Хомейн - откъдето произлиза фамилията му - в началото на века. Той става духовник, дълбоко критикуващ подкрепяния от САЩ шах Мохамад Реза Пахлави, оттегля се в изгнание във Франция и се завръща триумфално през 1979 г., за да ръководи ислямската революция.
Хомейни почина през 1989 г., но остава обект на почит от духовните лидери при неговия наследник, аятолах Али Хаменей. По-късно къщата бе превърната в музей в памет на Хомейни. Засега не е ясно какви щети е претърпяла.
Иранската информационна агенция Tasnim по-късно отрече да е имало пожар, заявявайки „Вратата на историческата къща е отворена за посетители". „Контрареволюционните медии се опитват да създадат смут, като разпространяват лъжи и невярна информация. Изгарянето на историческата къща на имам Хомейни, място с духовна стойност за иранците, беше една от тези лъжи", каза заместник-губернаторът на провинция Маркази, Бехнам Назари.
Протестите, предизвикани от смъртта на Махса Амини, арестувана от моралната полиция, представляват най-голямото предизвикателство от улицата за лидерите на Иран след революцията от 1979 г. Те са подхранвани от гнева срещу задължителните забрадки за жените, наложени от Хомейни, но се превърнаха в движение, призоваващо за край на самата ислямска република.
Изображенията на Хомейни биват изгаряни или поругавани от протестиращи, в нарушаващи табутата действия срещу фигура, чиято смърт все още се отбелязва всеки юни с празник за траур.

Станете почитател на Класа