Спонсори на Световното първенство са загрижени след забраната на алкохола в Катар

Спонсори на Световното първенство са загрижени след забраната на алкохола в Катар
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

Множество спонсори изразиха притеснения пред ФИФА относно проблеми с техните договори на Световното първенство в Катар, според Guardian. Това създава още едно главоболие на ръководния орган на футбола часове след като беше принуден от катарските власти да забрани алкохола на стадионите, решение, което усложни договора му за 75 милиона долара с Budweiser, Anheuser-Busch InBev.
Представител на друг основен спонсор, пожелал анонимност, каза, че „много партньори са се почувствали разочаровани от ФИФА по много начини". Той също така посочи, че е имало неофициални дискусии относно потенциални договорни нарушения и отказ от резултати. „Всеки има оплаквания по някакъв начин или форма. Има много прегрупиране, за да се разбере какви са опциите от гледна точка на договорите", добави той.
По-рано ФИФА потвърди в кратко изявление, че няма да се продава алкохол вътре или около периметъра на стадионите на Световната купа. „След дискусии между властите на страната домакин и ФИФА беше взето решение да се съсредоточи продажбата на алкохолни напитки във Фестивала на феновете на ФИФА, другите дестинации за фенове и лицензирани места, като се премахнат точките за продажба на бира от периметрите на стадиона на Световната купа 2022 в Катар. Това няма влияние върху продажбата на Bud Zero, който ще остане достъпен на всички стадиони на Световното първенство в Катар", се казва в него.
Въпреки това, сега ще разгледа нервно перспективата за съдебни действия от страна на Budweiser, освен ако не може да бъде договорено някакво обезщетение с Катар.
Продажбата на алкохол е строго контролирана в Катар, консервативна мюсюлманска нация, но организаторите обещаха, че ще бъде достъпен в местата за мачове и фен зоните - и ще бъде на разумна цена.
Сега обаче е решено алкохолът да се предлага по време на мачовете само в залите за гостоприемство, където най-евтините зали са близо £20 000 на мач, и в някои фен зони след 19:00, където Budweiser ще струва £12 за 500 мл.
Според New York Times на членовете на персонала е казано, че преместването е последвало съвет за сигурност, но че промяната е произлязла от шейх Джасим бин Хамад бин Халифа ал-Тани – братът на управляващия емир на Катар и кралската особа, която е най-активна в планирането на турнира.
Друго съображение е било желанието да се гарантира, че се чувстват комфортно големият брой поддръжници от страните от Персийския залив и азиатските страни, където пиенето на алкохол не е част от културата.
Доскоро организаторите казваха, че ще намерят начин да намерят средно положение между вкусовете на западните фенове и консервативната култура на Катар. Това послание беше повторено наскоро от Фатма ал-Нуаими, ръководител на комуникациите на Върховния комитет, която каза: „Когато става въпрос за алкохол, гостоприемството е част от нашата култура, дори ако алкохолът не е. Така ще бъде на местата, където ще се събират феновете, но не и открито по улиците." Новината беше посрещната с разочарование от Асоциацията на футболните привърженици, която постави под съмнение дали вече може да се вярва на другите обещания на катарците.
„Истинският проблем е обратният завой в последния момент, който говори за по-широк проблем – пълната липса на комуникация и яснота от страна на организационния комитет към привържениците. Щом променят мнението си по този въпрос внезапно, без обяснение, поддръжниците имат разбираеми опасения дали ще изпълнят други обещания, свързани с настаняване, транспорт или културни въпроси."

Станете почитател на Класа