В Херсон пристигна първият влак от Киев след освобождаването на южния украински град

В Херсон пристигна първият влак от Киев след освобождаването на южния украински град
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2022
  • Сподели:

В Херсон вчера пристигна първият влак от Киев след освобождаването на южния украински град, който бе окупиран от Русия в продължение на осем месеца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Железопътната композиция се движеше под мотото "Към победата". В седемте вагона, изрисувани в светли цветове, пътуваха общо 200 души.

Стотици хора с украински национални знамена посрещнаха възторжено влака на гарата в Херсон, който се намира на около 550 километра от Киев.

Железопътната връзка между украинската столица и южния град бе прекъсната веднага след началото на руската инвазия на 24 февруари. На 3 март Херсон стана първият и засега единствен областен център, превзет от Русия в Украйна. Миналата седмица руската армия бе принудена да се изтегли от западния бряг на река Днепър в Херсонска област. Украинските войски влязоха в Херсон на 11 ноември.

В Украйна влаковете са бавни, но като цяло се движат по разписание и са надеждни въпреки войната, отбелязва ДПА. Според агенцията функциониращите железопътни връзки са една от силите, крепящи единството на нападнатата страна.

 

Станете почитател на Класа