Ръководителят на ООН предупреди за „срив в доверието“ на Cop27

Ръководителят на ООН предупреди за „срив в доверието“ на Cop27
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Генералният секретар на ООН, Антониу Гутериш, излетя в опит за спасяване на проблемните преговори за климата в Египет, предупреждавайки за „срив на доверието" между богатите и бедни правителства, което може да попречи на надеждите за сделка.
Той призова да намерят общ език страните, които достигнаха последния ден от срещата на върха на ООН за климата Cop27 в Шарм ел-Шейх. „Има очевидно, както и в миналото, срив в доверието между севера и юга, както и между развитите и нововъзникващите икономики. Не е време за сочене с пръст. Играта на обвиняване е рецепта за взаимно гарантирано унищожение", каза той.
Има четири основни опасения за: плановете на държавите да намалят емисиите на парникови газове в съответствие с ограничаването на глобалното затопляне до 1,5C над прединдустриалните нива; как да се помогне на бедните страни да се адаптират към последиците от климатичната криза; финансирането за бедните страни за намаляване на емисиите и адаптиране към екстремни климатични условия; компенсиране на щети и начини за подпомагане на страните, засегнати от най-тежките опустошения на климатичното бедствие.
Всяко от опасенията е застрашено от сериозни неуспехи. Гутериш – който в интервю предупреди „Без исторически пакт между богатите и бедни нации ние сме обречени" – призова правителствата: „Изпратете ясен сигнал, че гласовете на онези, които са на първа линия на кризата, най-накрая се чуват. Отразете спешността, мащаба и огромността на предизвикателството, пред което са изправени толкова много развиващи се страни. Не можем да продължим да отказваме климатичната справедливост на тези, които са допринесли най-малко за климатичната криза и са ощетени най-много от нея", каза той.
Продължаващите две седмици разговори имат само още един ден преди официалния краен срок петък вечерта, но е почти сигурно, че ще продължат до уикенда.
Много бедни нации искат нов механизъм за финансиране, който да събира и разпределя бързо пари в засегнатите райони. Богатите страни обаче казват, че са готови да обсъдят начини за финансиране на загуби и щети, но не са убедени, че е необходим изцяло нов механизъм за финансиране, тъй като вече има няколко глобални институции за финансиране на климата с различен успех.
Сър Молуин Джоузеф, министър в правителството на Антигуа и Барбуда и председател на Алианса на малките островни държави, каза „Бедните страни ще загубят вяра в преговорите в ООН. Трябва да има механизъм [за финансиране на загуби и щети]. Независимо дали го наричате фонд или съоръжение. Неспазването на това би създало чувство на предателство", каза той.
Ребека Нюсъм, ръководител на политиката в Грийнпийс Великобритания, каза: „Успехът в Cop27 вече е тест за политическа воля. Това е тест за това дали световните лидери ще се застъпят за своите граждани, за справедливостта и околната среда, от която всички ние зависим – или ще позволят на лобистите за изкопаеми горива и личния интерес да надделеят".

Станете почитател на Класа