Директорът на ФБР е загрижен от доклади за тайни китайски полицейски участъци в САЩ

Директорът на ФБР е загрижен от доклади за тайни китайски полицейски участъци в САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Съединените щати са дълбоко загрижени от това, че китайското правителство създава неоторизирани „полицейски участъци" в американските градове, за да може евентуално да провежда операции за влияние, каза директорът на ФБР Кристофър Рей. „Много съм загрижен за това. Ние знаем за съществуването на тези станции", каза Рей на изслушване на комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси в Сената на САЩ, като призна за разследващата работа на ФБР по въпроса, но отказа да даде подробности.
„Но за мен е възмутително да мисля, че китайската полиция ще се опита да създаде станция в Ню Йорк, да кажем, без подходяща координация. Тя нарушава суверенитета и заобикаля стандартните процеси за съдебно и правоприлагащо сътрудничество."
Safeguard Defenders, базирана в Европа правозащитна организация, през септември публикува доклад, разкриващ присъствието на десетки китайски полицейски „сервизни станции" в големите градове по света, включително Ню Йорк. В доклада се казва, че станциите са продължение на усилията на Пекин да окаже натиск върху някои китайски граждани или техните роднини в чужбина да се върнат в Китай, за да бъдат изправени пред наказателни обвинения. Освен това ги свързва с дейността на отдела за работа на Обединения фронт на Китай, орган на комунистическата партия, натоварен с разпространението на своето влияние и пропаганда в чужбина.
Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. По-рано този месец външното министерство на Китай отрече да има такива станции в Холандия след запитване от холандските власти. Китай каза, че това са служби за подпомагане на китайските граждани при подновяването на документи.
Рей каза, че Съединените щати са повдигнали редица обвинения, включващи тормоз, преследване, наблюдение и изнудване на хора в Съединените щати, които не са съгласни с китайския лидер Си Дзинпин. „Това е истински проблем и нещо, за което говорим и с нашите чуждестранни партньори, защото ние не сме единствената страна, в която това се е случило", каза той.
Съединените щати разкриха наказателни обвинения през октомври срещу седем китайски граждани, обвинени в провеждане на кампания за наблюдение и тормоз срещу жител на САЩ и семейството му в опит на китайското правителство да репатрира един от тях обратно в Китай.
Това беше последният случай на Министерството на правосъдието, насочен към усилията на Китай да проследи хора в чужбина, които Пекин нарича „заподозрени в престъпления", известен още като „Операция Лов на лисици".

Станете почитател на Класа