В Тайланд започна министерската среща на АТИС

В Тайланд започна министерската среща на АТИС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Министерската среща на лидерите на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) започна в петък в тайландската столица.
„Важното е, че проблемите с изменението на климата продължават да застрашават не само Азиатско-тихоокеанския регион, но и благосъстоянието на човечеството като цяло. За да защитим нашата планета, не можем повече да живеем по стария начин, трябва да промени начина ни на живот", каза тайландският премиер Прают Чан-о-ча на церемонията по откриването.
Той говори също за концепцията на кралството за насърчаване на биоикономика за стимулиране на възстановяването от пандемията COVID-19. Концепцията може да бъде насърчавана и в рамките на APEC, каза той.
Участниците във форума се събраха на двудневна регионална среща, за да обсъдят търговското и икономическо взаимодействие, инфлацията, възстановяването след пандемията, както и недостига на храна и борбата с изменението на климата. Срещата се провежда в Националния конгресен център Queen Sirikit. Представители на 21 правителства ще присъстват на двудневното събитие.
АТИС се състои от 19 държави и две територии. Те включват 12 основатели: Австралия, Бруней, Канада, Индонезия, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Филипините, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и Съединените щати. Други членове са Китай (присъединен през 1991 г.), Мексико и Папуа Нова Гвинея (1993 г.), Чили (1994 г.), Русия, Виетнам и Перу (1998 г.). През 1991 г. две китайски територии се присъединиха към АТИС: Хонконг и Тайван.
Тайланд пое председателството на АТИС от Нова Зеландия и ще го предаде на САЩ.

Станете почитател на Класа