Севернокорейската ракета може да измине 15 000 км и да достигне САЩ

Севернокорейската ракета може да измине 15 000 км и да достигне САЩ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Севернокорейската междуконтинентална балистична ракета, изстреляна в петък, може да измине разстояние от около 15 000 километра и да достигне континенталната част на САЩ по нормалната си траектория, каза японският министър на отбраната Ясуказу Хамада пред репортери.
"Изчисленията, базирани на траектории на полета, показват, че обсегът [на ракетата] може да надхвърли 15 000 км, в зависимост от теглото на бойната глава и други фактори. По този начин континенталната част на САЩ попада в обсега й", каза той.
Хамада каза, че по предварителни данни ракетата е прелетяла около 1000 километра на максимална височина 6000 километра, тоест следвала е стръмна траектория. Тя била във въздуха около 69 минути и се приземила приблизително до изключителната икономическа зона на Япония на 200 километра западно от остров Ошима-Ошима, принадлежащ към северната префектура Хокайдо.
Изстрелването на ракетата дойде ден след като външният министър на Северна Корея Чое Сон-хуи каза, че Пхенян ще отговори правопропорционално на засилването на американското възпиране, за което лидерите на Република Корея, САЩ и Япония се договориха по време на тристранната среща на върха в Камбоджа.

Станете почитател на Класа