Twitter затваря офиси, клетвата за лоялност на Мъск предизвика вълна от оставки

Twitter затваря офиси, клетвата за лоялност на Мъск предизвика вълна от оставки
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.11.2022
  • Сподели:

Кризата в Twitter достигна нови висоти в петък, след като беше съобщено, че стотици служители са отхвърлили ултиматума на Илон Мъск да продължат да работят за бизнеса, застрашавайки способността му да продължи да функционира.
Докато компанията временно затвори офисите си за служители, потребителите на Twitter започнаха да напускат и да се свързват с акаунти в други платформи. Хаштаговете #RIPTwitter, #TwitterDown, Mastodon и Myspace станаха популярни в платформата след изтичането на крайния срок в ултиматума на Мъск към работната сила „да се запише за дълги часове с висока интензивност или да напусне". Изчислено е, че стотици от останалите служители са избрали да си тръгнат.
Напусканията включват много инженери, отговорни за коригирането на грешки и предотвратяването на прекъсвания на услугите, повдигайки въпроси относно стабилността на платформата на фона на загубата на служители и предизвиквайки прибързани дебати сред мениджърите за това кой трябва да бъде помолен да се върне.
В знак, че броят на онези, които отказват да подпишат, е по-голям от очакваното, Мъск облекчи мандата за връщане в офиса, който беше издал преди седмица, като каза на служителите, че ще им бъде разрешено да работят дистанционно, ако техните мениджъри заявят, че „дават отличен принос".
По-късно Twitter обяви по имейл, че ще затвори своите офис сгради и ще деактивира достъпа с баджовете на служителите до понеделник, съобщи New York Times.
Онлайн потребителите спекулираха, че сайтът може да се срине след няколко часа или дни. В четвъртък вечерта версията на приложението Twitter, използвана от служителите, започна да се забавя, според източник, запознат с въпроса. Той изчисли, че публичната версия на Twitter е изложена на риск от срив през нощта. Уебсайт DownDetector съобщи за значително увеличение на потребителските доклади за проблеми на сайта. „Ако се срине, няма кой да поправи нещата в много области", каза източникът, който отказа да бъде назован от страх от възмездие.
Новината предизвика изблик на скръб в платформата и подтикна много потребители да се свържат с акаунтите си в Instagram или Mastodon като алтернатива. Американският конгресмен Александрия Окасио-Кортез туитна, че може да бъде намерена в Instagram или по имейл. Официалните правителствени акаунти също започнаха да предоставят средства за намиране другаде.
Въпреки че не е ясно колко служители са избрали да останат, цифрите подчертават нежеланието на хората да останат в компания, в която Мъск побърза да уволни половината от служителите си, включително висшето ръководство, и безмилостно променя културата, за да наблегне на дългите часове и интензивно темпо.
Рано в сряда Мъск изпрати имейл до служителите на Twitter, казвайки: „Занапред, за да изградим пробив в Twitter 2.0 и да успеем в един все по-конкурентен свят, ще трябва да бъдем изключително хардкор". Имейлът помоли „служителите да кликнат върху „да", ако искат да останат. Онези, които не отговорят до 17:00 часа източно време в четвъртък, ще се считат за напуснали и ще получат обезщетение", се казва в имейла.

Станете почитател на Класа