Зеленски и Ердоган - спешно по телефона

Зеленски и Ердоган - спешно по телефона
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2022
  • Сподели:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за ролята му за запазването на сделката за износ на зърно от украинските пристанища, предаде Ройтерс.

 

 

Двамата проведоха телефонен разговор тази вечер, след като по-рано днес Русия обяви, че подновява участието си в споразумението. Страната се оттегли временно от сделката през уикенда и предупреди, че не може да гарантира безопасността на цивилните кораби, прекосяващи Черно море, заради атака срещу нейния Черноморски флот.

Високопоставен украински представител, който отказа да бъде идентифициран, заяви днес пред Ройтерс, че решението на Русия да се върне в споразумението е резултат главно от турски натиск.

Зеленски написа в "Телеграм", че е благодарил на Ердоган за неговото "активно участие" в усилията за спасяване на сделката. Двамата са обсъдили също по-нататъшни размени на военнопленници между Украйна и Русия, съобщи още той и изтъкна важното значение на турската подкрепа.

Анкара изигра роля най-малко за една привлякла вниманието размяна на военнопленници между Киев и Москва, отбелязва Ройтерс.

Ердоган от своя страна казал на Зеленски, че възможността Украйна и Русия да продават зърно е от критично значение за целия свят, съобщиха от неговата канцелария. Турският президент призовал за полагане на повече дипломатически усилия, за да бъде сложен край на войната чрез справедливо решение.

Станете почитател на Класа