Властите в Киевска област започнаха да изключват тока заради значително нарастване на потреблението

Властите в Киевска област започнаха да изключват тока заради значително нарастване на потреблението
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2022
  • Сподели:

Руските удари с ракети и дронове сериозно повредиха електропреносната мрежа във и около столицата и други райони на страната

 

 

Властите в Киевска област предприеха извънредно спиране на мощностите за производство на електроенергия заради скок в потреблението, съобщи областната администрация, цитирана от Ройтерс и БТА.

Властите поясниха, че мярката е необходима, "за да се избегнат масови аварии на енергийната инфраструктура".

Руските удари с ракети и дронове сериозно повредиха електропреносната мрежа във и около столицата и други райони на страната.

По данни на украинското правителство досега Русия е унищожила около 40% от енергийната инфраструктура на Украйна, което е засегнало 16 области.

Последната атака беше в понеделник, когато масиран залп от руски крилати ракети и безпилотни апарати удари Киев, Харков и други градове. Това доведе до прекъсване на водоснабдяването и електроснабдяването, което се оценява като явно отмъщение за украинска атака, както твърди Москва, срещу нейния Черноморски флот.

Непредсказуемите прекъсвания на електрозахранването се увеличават, докато правителството се опитва да стабилизира енергийната мрежа и да ремонтира системата преди настъпването на зимата. Прекъсването на електрозахранването засилва безпокойството и несигурността сред населението, което вече се бори със стреса от близо деветмесечната война.

За да се опитат да облекчат хората, енергийните компании публикуват ежедневни графици за това кога в кварталите няма да имат ток. Това обаче не може да се прогнозира с точност, тъй като ударите се засилват. Миналата седмица беше повредена електроцентрала в Централна Украйна, което доведе до извънредно спиране на тока и накара правителството да предупреди гражданите за по-тежки и продължителни прекъсвания.

"За съжаление разрушенията и щетите са сериозни", заяви губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба в публикация в "Teлеграм". "Необходимо е да се подготвим за извънредни прекъсвания на електрозахранването за неопределено време", допълни той.

В цялата столица жителите се запасяват с отоплителни уреди, одеяла, топли дрехи и преносими зарядни устройства за осигуряване на функционирането на електрониката. Повечето от тях казват, че са готови да понесат тежестта на прекъсването на електрозахранването поради войната, но честотата и променливостта на прекъсванията водят до трудности.

От вторник правителството промени разписанието на киевското метро, така че да включва по-дълго време за чакане, за да се пести енергия.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа