New York Times: Руски генерали са обсъждали употребата на ядрено оръжие

New York Times: Руски генерали са обсъждали употребата на ядрено оръжие
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.11.2022
  • Сподели:

В изявление, публикувано на страницата на руското външно министерство, се казва, че Москва е убедена, че в настоящата турбулентна ситуация първият приоритет е предотвратяването на евентуален военен сблъсък на ядрени сили

 

 

Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом, заяви, че Съединените щати са разтревожени от възможността Русия да използва ядрено оръжие във войната срещу Украйна, предаде БНР.

В изявление за предотвратяване на ядрена война, разпространено на страницата на руското външно министерство, се казва, че Москва е убедена, че в настоящата турбулентна ситуация първият приоритет е предотвратяването на евентуален военен сблъсък на ядрени сили.

По-рано New York Times съобщи, че високопоставени руски генерали са обсъждали използването на тактически ядрени оръжия в Украйна. Според публикацията на изданието президентът Владимир Путин не е участвал в обсъжданията. Не е било взето решение за употребата на ядрено оръжие, се казва още в информацията на New York Times, който цитира американски официални лица, пожелали анонимност.

Движението на плавателни съдове с украински селскостопански продукти по коридора в Черно море ще бъде възобновено утре, съобщи междувременно украинското правителство. Основна роля за възобновяването на движението през Черно море е изиграла Турция.

"След разговора ми с г-н Путин вчера, руският министър на отбраната г-н Шойгу се обади на нашия министър на отбраната г-н Акар и го информира, че доставките на зърно ще продължат от днес на обяд, както беше планирано", обяви турският президент.

Реджеп Ердоган научи за решението на Русия да се върне към зърнената сделка по време на реч пред членовете на неговата "Партия на справедливостта и развитието". Правителството в Киев благодари на Турция и ООН за посредническата роля. Според високопоставен служител, пожелал анонимност, решението на Москва е основно резултат от турския натиск върху Русия.

"Решението на Москва показва, че руските изнудвания, ескалация и заплахи се провалят, когато срещнат решителен отговор", коментира пред "Ройтерс" Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

"По един или друг начин Русия, смутена, се върна към зърнената сделка, защото изведнъж се оказа, че коридорът през Черно море ще работи и без участието на Кремъл", допълни още Подоляк.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш също приветства възобновяването на участието на Русия в зърнената сделка. "Генералният секретар продължава ангажимента си с всички участници за подновяване и пълно прилагане на инициативата и също така остава ангажиран с премахването на оставащите пречки пред износа на руски храни и торове", каза говорител на Световната организация.

Американският посланик в ООН, с чието посредничество бе договорена зърнената сделка, изрази задоволството си от решението на Москва. В интервю за CNN Линда Томас-Грийнфийлд подчерта, че Русия не може да застане на пътя на глобалното производство на храни.

"Путин показа, че не е лидер, че не го интересуват последиците от действията му за света. Той е изолиран и ние ще продължим да го изолираме", заяви Томас-Грийнфийлд.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа