TNI: Безсмъртният Су-27, този руски изтребител отказва да умре

TNI: Безсмъртният Су-27, този руски изтребител отказва да умре
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2022
  • Сподели:

TNI: Руският изтребител Су-27 е обявен за безсмъртен

Въпреки че стелт самолетите се увеличават, Су-27 вероятно ще остане в експлоатация при сценарии на конфликт с по-ниска интензивност срещу противници, които нямат нито стелт самолети, нито усъвършенствани способности за противовъздушна отбрана, пише TNI.

 

Превод отTNI, САЩ:

 

TNI: Безсмъртният Су-27, този руски изтребител отказва да умре

 

 

Легендарното конструкторско бюро на Сухой постигна забележителен успех в създаването на бойни самолети за СССР и Русия. Сред тях е Су-27 от времето на Студената война, който продължава да се използва десетилетия по-късно.

Нито едно обсъждане на Су-27 не би било пълно без сложната история на неговото раждане в Съветския съюз в края на Студената война.

Су-27 е съветска конструкция, който се вписва във философията на смесен изтребителен парк, в който голям брой по-малки, по-малко боеспособни и сравнително евтини самолети се допълват от малък брой по-ефективни (и следователно по-скъпи).

Су-27 е разработен като пряк конкурент на американските семейства F-14 и F-15.

Това се отрази на бойните способности на неговата конструкция: Су-27 има максимална скорост от около 2,35 Маха и има до десет точки разплагане на ракети или бомби.

Като изтребител за далечно превъзходство във въздуха, Су-27 е предназначен за наблюдение на съветските граници, защита срещу бомбардировачи на САЩ и НАТО и като многоцелеви изтребител.

Като се има предвид обхватът му, Су-27 също е предназначен да служи като изтребител за ескорт на съветските бомбардировачи с голям обсег като Ту-160, Ту-22М и Ту-95, проекти от съветската епоха, които продължават да изпълняват първоначалните си роли и до днес.

Освен това лергендарният съветски самолет се отличава с изключителна маневреност: Су-27 и по-късните, по-модерни варианти на семейството се управляват от руските витязи, пилотажна група като американските «Сини ангели».

Су-27 е свръхманеврен: изтребителят изпълнява «Кобрата на Пугачов» — по време на тази маневра при ниски и средни скорости самолетът рязко повдига носа си, до накланяне назад, като същевременно запазва същата посока на полет с «опашка напред».

Разработени са много варианти на самолета както за Съветския съюз и Руската федерация, така и за износ. Семейството на Су-27 получи подобрена авионика, увеличен обхват на полета и допълнителни възможности, включително удари срещу наземни цели.

Това е успехът на Су-27.

Този ефективен и маневрен планер възмъжава и се усъвършенства, превръщайки се в огромно семейство, чиито представители все още служат в страните от бившия Варшавски договор и са широко разпространени в Близкия изток, Латинска Америка и Африка.

Въпреки че стелт самолетите се увеличават, Су-27 вероятно ще остане в експлоатация при сценарии на конфликт с по-ниска интензивност срещу противници, на които им липсват както стелт самолети, така и усъвършенствани способности за противовъздушна отбрана.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа