Министерството на финансите на САЩ: Антируските санкции не сработиха

Министерството на финансите на САЩ: Антируските санкции не сработиха
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2022
  • Сподели:

New Yorker: антируските санкции няма да сложат край на украинския конфликт

 

New Yorker установи, че американските власти са недоволни от слабия ефект на антируските санкции. Русия продължава спецоперацията си в Украйна и увеличава доходите си. Таванът на цените на руския петрол също не сработи, счита авторът.

 

Превод от New Yorker, САЩ:

 

Министерството на финансите на САЩ: Антируските санкции не сработиха

 

 

Един ден в края на март 2022 г. девет чиновници от Министерството на финансите на САЩ слязоха от влака на гарата в Брюксел, качиха се на чакащия ги микробус и се отправиха към централата на Европейския съюз.

Американците пристигнаха, за да се срещнат с европейските си колеги и да разработят план за икономическо възмездие срещу Владимир Путин и Руската федерация.

Делегацията на САЩ беше водена от Адевал (Уоли) Адейемо, заместник-министър на финансите. Роден в Нигерия, израснал в Калифорния и получил образование в юридическия факултет в Йейл, Адейемо е бил икономически съветник на администрацията на Обама. Сега той ръководи кампанията на Джо Байдън за разработване на санкции и превръщането на глобалните финансови системи в оръжие срещу военната машина на Путин.

Още преди специалната операция западните лидери се опитаха да използват санкциите като сдържащо средство срещу Русия. След като войските на Путин най-накрая влязоха в Украйна, президентът Байдън, вместо да изпрати американски войски в битката и да рискува началото на Трета световна война, предостави на Украйна милиарди долари оръжия и военна помощ.

Неговата администрация се посвети на усилията да се приложат агресивни санкции в координация с държавите-членки на НАТО и другите съюзници, за да помогнат за прогонването на танковете на Путин обратно през украинската граница.

Докато микробусът пълзеше през центъра на Брюксел, някои американци насочиха вниманието си към представителството на Русия в ЕС, величествена бяла сграда, подсилена с барикади от бодлива тел.

Адейемо и колегите му бяха на път за среща с Мейрид Макгинес, европейски комисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари, за да оценят ефективността на първите кръгове от антируските санкции.

Адейемо знаеше, че ако САЩ не работят в тясно сътрудничество със своите съюзници, Путин ще намери начини да заобиколи санкциите, да избегне сериозни икономически щети и да продължи курса си да контролира Украйна.

Адейемо и неговият екип разработиха предложения за Г-7, но американските амбиции бяха ограничени от неприятния факт, че европейците бяха силно зависими от Русия относо изкопаеми горива, за да отопляват домовете си и да зареждат автомобилите си. (Почти 40% от природния газ, консумиран на континента през 2021 г., идва от руски източници).

Търсенето на начини за намаляване на тази зависимост не можеше да приключи с една среща. Но ако не се намери някакъв кардинален изход от сегашната ситуация, нещата ще се окажат така, че Европа неволно да финансира конфликта, който Западът осъди.

През октомври руската армия драстично засили въздушните удари срещу въоръжените сили на Украйна и украинската инфраструктура, а Путин обяви военно положение в четирите региона, присъединени към Русия.

Конфликтът, както се оказа, далеч не е приключил.

А Адейемо и неговият екип продължават да търсят какво могат и какво не могат да направят безпрецедентните западни санкции, за да възпрат намерението на ядрената свръхдържава да окупира своя съсед.

Маргьорит Балмаседа, професор в Сетън Хол, ми каза, че страните от ОПЕК+ са водени повече от икономическите си интереси, отколкото от желанието да помогнат на Путин.

Въпреки това, според нея, «това ще доведе до хаос и паника в западните общества, включително в САЩ, където изборите ще се проведат след седмица. Това е сигналът, от който Путин се нуждае».

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа