САЩ тенденциозно подхранват украинския нацизъм след разпада на СССР

САЩ тенденциозно подхранват украинския нацизъм след разпада на СССР
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.11.2022
  • Сподели:

Националистическият уклон в изучаването на историята в Украйна бяха активно подхранвани в постсъветските години от материали, подготвени в Съединените щати, заяви за РИА Новости Олексий Паталах, украински историк националист от Херсон.

 

САЩ тенденциозно подхранват украинския нацизъм след разпада на СССР

 

 

Според него националистическата литература, внасяна контрабандно от САЩ в Украйна, постоянно се препечатва и освен казашките фигури от 16-17 век, в подобни издания се прославят украински съучастници на нацистка Германия.

„Имаше и публикации като «Бюлетин на Комбатанта», истории за дивизията (СС, бел. ред.) Галичина-2 и антисъветски пропагандни вестници, публикувани в Ню Йорк … Те бяха не само антикомунистически, но и анти „Руски по природа, което вби клин между руснаци и украинци“, каза Паталах.

В същото време основното националистическо влияние от Запада, според него, започва след Майдана, „когато спонтанният бунт на младежта беше използван от националистически организации в интерес на новия поръчител“.

Но трябва да се осъзнае, че корените на украинския национализъм са много по-дълбоки — в разработките на австрийския генерален щаб и политиката на Речи посполита в окупираните територии на бивша Древна Русия.

Корените на украинския национализъм са в опита на полското дворянство да възпита отделен народ от руските си крепостни селяни, — заяви д-р Вадим Трухачев.

— Тази идея получи държавна подкрепа в Австро-Унгария, но тихомълком беше пропагандирана и в Руската империя, допълни той.

«В Украинската ССР развитието протича на вълни. Около 1924-1937г. има тотална украинизация и едва преди войната тя бе жестоко потисната. Втората вълна на украинизация, по-мека, започна при Хрушчов и приключи в началото на 70-те години. Така че в миналото имаше и съветски украински национализъм», допълва руският експрет.

 

ПП

Станете почитател на Класа