Убиец на дронове: Германската фрегата Sachsen тества лазерни оръжия

Убиец на дронове: Германската фрегата Sachsen тества лазерни оръжия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.10.2022
  • Сподели:

Тест показа способността да се свалят обекти от кораб. Допълнителни тестове ще бъдат извършени на земята и във въздуха. Разработката може да стане основа на германския лазерен арсенал.

 

Германският флот тества демонстратор на лазерно оръжие за унищожаване на дронове. Това съобщиха от пресслужбата на BAAINBw (Федералната служба на Бундесвера за оборудване, информационни технологии и техническа поддръжка), цитирани от украинския Фокус.

 

испытание лазерного оружия

 

 

Тестът на лазерното оръжие се проведе на фрегатата FGS Sachsen F219. Корабът отиде в района на полигона Путлос в Балтийско море. Целта на ударите са били безпилотни самолети на малка и пределно малка височина.

Всички действия бяха ръководени от BAAINBw заедно с Defense Technical. За тестване на лазерните оръжия той беше инсталиран още през юни 2022 г. на фрегатата Sachsen. Тестовете ще се провеждат по редица програми, разработени от катедрата.

 

лазерное оружие вмс Германии

 

 

Лазерната система ще бъде тествана на вода, във въздуха и на земята. Това трябва да бъде основата за евентуалното разработване на действаща лазерна оръжейна система в германския флот. Демонстраторът ще бъде тестван до средата на 2023 г.

При тестовете е проверена работата на всички сензори и радари за откриване на цели. Проверихме и взаимодействието между всички компоненти и процедури от откриването на целта до нейното унищожаване. Като цяло резултатът от теста показа, че лазерът наистина може да удря въздушни обекти.

Лазерът се състои от 12 фибролазерни модула с мощност 2 kW всеки. Комбинацията от малки лазерни лъчи в един става с помощта на деелектрична решетка - това ви позволява да комбинирате всички лъчи в един мощен лъч.

Припомняме, че през септември американската армия получи лазерна оръжейна установка с мощност 300 киловата за унищожаване на наземни и въздушни цели.

В началото на годината беше съобщено, че Израел започва да разработва лазерна противоракетна система, която ще лиши врага от главния коз - ракетния обстрел на израелска територия.

 

Станете почитател на Класа