Силите за сигурност на Иран са открили огън, когато хиляди оплакват Махса Амини

Силите за сигурност на Иран са открили огън, когато хиляди оплакват Махса Амини
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    28.10.2022
  • Сподели:

Иранските сили за сигурност влязоха в сблъсъци с хилядите протестиращи, събрали се в си в родния град на Махса Амини, за да отбележат 40 дни от смъртта й. Съобщава се, че е имало изстрели.
„Силите за сигурност изстреляха сълзотворен газ и откриха огън по хората на площад Зиндан, град Саккез", написа в Туитър Hengaw, базирана в Норвегия група, която наблюдава нарушенията на правата в кюрдските региони на Иран, без да уточнява дали има загинали или ранени. Казва се, че повече от 50 цивилни са били ранени от директен огън в региона.
Свидетели потвърдиха, че е имало изстрели, докато иранското правителство каза, че „силите за сигурност са били принудени да реагират на безредиците". По-късно Иран се опита да блокира достъпа до интернет в региона.
За 40-ият ден, който бележи края на траура, имаше призиви към протестиращите да излязат по улиците. На призива беше отговорено в Техеран, Исфахан и Машхад. Докладите за изстрелване на сълзотворен газ в Иран бяха подкрепени с видео доказателства.
Въпреки забраната на силите за сигурност, най-голямото събиране беше в родния град на Амини - Сакез в провинция Западен Кюрдистан. Амини почина на 16 септември, три дни след като беше арестувана от моралната полиция, защото е била облечена неподходящо. Официално разследване заяви, че тя е колабирала поради съществуващо състояние, обяснение, отхвърлено от семейството на Амини, което е било възпрепятствано да избере лекари. Смъртта й предизвика неочаквани протести, включващи много студентки и ученички, които сваляха и изгаряха забрадките си и се изправяха срещу силите за сигурност на улицата.
Опечалените се отправиха към гроба на Амини в сряда сутринта, въпреки че службите за сигурност бяха предупредили семейството й да не провежда церемонията, заплашвайки, че „трябва да се тревожат за живота на сина си", според активисти. Около 10 000 опечалени присъстваха, пристигнали пеша, с коли и мотоциклети.
„Смърт на диктатора", скандираха опечалените на гробището Аичи край Сакез, преди много да се насочват към кабинета на губернатора в центъра на града. Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че около 2000 души са се събрали в град Сакез и са скандирали „Жена, живот, свобода". В едно видео групата скандира: „Кюрдистан, Кюрдистан, гробището на фашистите". Но те също така обръщат внимание на твърденията, че протестите са част от кюрдско сепаратистко движение, знак на солидарност на Техеран и Кюрдистан.
Протестите се разпространиха далеч отвъд Ирански Кюрдистан до много градове в страната, като една група студентки от университета Амиркабир в Техеран скандираха към полицията: „Ние сме свободни жени, вие сте курвите". Големи групи се събраха в университетите в Исфахан и Ахваз, както и в университета Азад и университета Шахид Бехещи в Техеран, докато гигантски плакат на иранския революционен лидер беше изгорен в Машхад. Режимът се надява, че 40-те дни на протести са последен дъх за демонстрациите, а не момент, в който те отново се разпалват. Иранските съдебни служители обявиха тази седмица, че ще изправят под съд повече от 600 души за участието им в протестите, включително 315 в Техеран, 201 в съседната провинция Алборз и 105 в югозападната провинция Хузестан.
Базираната в Осло организация Iran Human Rights заяви, че репресиите на силите за сигурност срещу протестите на Амини са убили общо най-малко 141 демонстранти.

Станете почитател на Класа