Русия призова шефа на ООН да предотврати провокация на Киев с „мръсна бомба“

Русия призова шефа на ООН да предотврати провокация на Киев с „мръсна бомба“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    26.10.2022
  • Сподели:

Русия призовава шефа на ООН Антонио Гутериш да направи всичко възможно, за да попречи на Украйна да извърши своята провокация с "мръсна бомба", каза руският постоянен представител в ООН Василий Небензя в писмо.
„Призоваваме генералния секретар на ООН да направи всичко по силите си, за да предотврати това отвратително престъпление. Ние ще разглеждаме използването на „мръсната бомба" от режима в Киев като акт на ядрен тероризъм", предупреди Небензя в писмото..
„Според информация, получена от Министерството на отбраната на Русия, тази провокация може да бъде извършена с подкрепата на западните страни, а Русия настоява западните страни да окажат влияние върху режима в Киев, за да се откаже от опасните си планове, застрашаващи международния мир и сигурност", каза Небензя.
„На фона на антируската пропагандна кампания бихме искали да подчертаем, че Руската федерация не е възнамерявала и няма намерение да използва ядрено оръжие в Украйна", подчерта той.
Генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили, каза на брифинг в понеделник, че руското министерство на отбраната разполага с всички сили и средства в готовност за изпълнение на мисии при радиоактивно замърсяване.
Заплахата от „мръсна бомба" беше спомената и от руския външен министър Сергей Лавров. Първият руски дипломат каза, че Москва ще повдигне въпроса за подготовката на Киев за използване на такива оръжия в ООН.
По-рано шефът на отбраната на Русия Сергей Шойгу проведе преговори с колегите си от САЩ, Великобритания, Турция и Франция, като предупреди за заплахата от „мръсна бомба" от Украйна. Вашингтон, Лондон и Париж обаче отхвърлиха предупрежденията на Русия.

Станете почитател на Класа