Сметките на петролния картел: решение, което е в полза на Русия

Сметките на петролния картел: решение, което е в полза на Русия
  • Публикация:  DW
  • Дата:  
    25.10.2022
  • Сподели:

Как се променят цените на петрола и от какво зависят те? ОПЕК наскоро взе едно решение, което е от полза за Русия. Означава ли това, че страните износителки на петрол обръщат гръб на Запада?

 

 

 

Кои са ОПЕК и ОПЕК+?

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) има 13 постоянни държави членки, най-важната от които е Саудитска Арабия. Страните редовно се договарят за това колко петрол да произвеждат. Междувременно за сътрудници на ОПЕК се обявиха и 10 други държави (ОПЕК+), където членува и Русия. Москва от няколко години участва в консултациите на ОПЕК, на които се определят количествата на добивания петрол.

Какви интереси преследват тези държави?

На първо място те искат да запазят цените на петрола възможно най-стабилни. От гледна точка на ОПЕК това означава цената да е такава, че да не задушава търсенето. Известно е, че за тези държави приходите от петрола са от ключово значение. В периодите, когато цената на петрола е била относително ниска, това им създаваше редица проблеми.

Какво е последното решение на ОПЕК?

Предвидено беше от ноември нататък да се добива по-малко суров петрол. Това беше решено от ОПЕК+ в началото на октомври. Производството ще бъде намалено с около два милиона барела дневно (един барел съдържа 159 литра). С тази мярка производителите на петрол искат да предотвратят по-нататъшно падане на цените.

ОПЕК и досега произвеждаше количества, които са под обичайните, а обявените съкращения ще са едни от най-големите в последно време.

Общо страните от ОПЕК произвеждат повече от 40 милиона барела дневно. Австрийският икономист Франц Вирл смята, че решението на организацията ще има важно отражение: "Дори ако се отнемат малки количества, това има драматични последици. В този смисъл двата милиона барела са нещо значимо."

Как се промени цената на петрола?

След руската инвазия в Украйна цената на петрола първоначално се повиши рязко - до 120 щатски долара за барел и повече. После обаче спадна отново - до около 90 долара. Този процес беше предизвикан от глобалния страх за възможна рецесия, която би довела и до намалено търсене на суров петрол.

След обявеното през октомври намаляване на добиваните количества петрол цената му първоначално се повиши, но само за няколко дни. Напоследък се наблюдава тенденция петролът отново да поевтинява - защото страхът от рецесия не е изчезнал.

Какво означава това за цените на бензина и нафтата?

Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос. Цената на петрола се определя на световните борси и се влияе от много фактори: предлагането, търсенето, а и от прогнозите за възможното търсене през следващите месеци. САЩ искат да пуснат на пазара допълнителна част от стратегическите си петролни резерви - това може да понижи цената още повече. Планираното ембарго върху руския петрол в ЕС също може да изиграе роля. Цените по бензиностанциите обаче се влияят и от размера на печалбите за рафинериите. Като цяло това е много сложно изчисление.

Обръща ли ОПЕК гръб на Запада?

Саудитска Арабия, която е ключов член на ОПЕК, от много години е съюзник на САЩ. Въпреки това картелът реши, че ще намали количеството на добивания петрол - макар че правителството във Вашингтон разкритикува остро този ход. Това показва, че ОПЕК поставя на първо място собствените си интереси за възможно най-високи приходи.

Експертите обясняват по следния начин решението за намаляване на добива: За Саудитска Арабия приходите от петрола са по-важни от близостта до САЩ.

Икономистът Вирл смята, че ОПЕК се опитва да изпревари възможен конюнктурен срив. Затова предпочита сега бързо да спечели каквото може - още преди търсенето да се срине. Твърди се, че за Саудитска Арабия и престолонаследника принц Мохамед бин Салман “парите са по-важни от братската прегръдка с Джо Байдън”.

Доколко ОПЕК е политически обвързана?

Руската война срещу Украйна така и не беше официално осъдена от Саудитска Арабия. Очевидно е, че страните от ОПЕК се опитват да стоят встрани от световната политика. В същото време обаче повишаващите се цени на петрола носят приходи на Русия, които тя използва именно за воденето на войната.

"Всяко свиване на предлагането е от полза за Русия, която се опитва да повиши цените на петрола, за да финансира военната си машина в Украйна", коментира говорителят на Байдън Джон Кърби след последното решение на ОПЕК за намаляване на производството. Така че дори петролният картел да не се позиционира пряко, той го прави косвено.

Станете почитател на Класа