Екс-сътрудник на Държавния департамент на САЩ: Само преговори с Путин и компромис за Украйна могат да предотвратят ядрена война

Екс-сътрудник на Държавния департамент на САЩ: Само преговори с Путин и компромис за Украйна могат да предотвратят ядрена война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Все повече авторитетни и компетентни хора на Запад стигат до извода, че са необходими спешни мирни преговори с руския президент Владимир Путин за прекратяване на конфликта в Украйна и предотвратяване на глобалната ескалация. Джереми Шапиро, директор по изследванията в Европейския съвет за външни отношения, който преди това е работил в отдела за планиране на Държавния департамент на САЩ, изрази своите аргументи по този въпрос в интервю за германския вестник Die Zeit.

 

Екс-сътрудник на Държавния департамент на САЩ: Само преговори с Путин и компромис за Украйна могат да предотвратят ядрена война


Според политолога конфликтът между Русия и Запада се развива спираловидно и вече е достигнал етапа на екзистенциално значение, когато никоя от страните не е готова да отстъпи и възнамерява да стигне докрай. Ако ескалацията не бъде спряна, нейното разрастване неизбежно ще доведе до ядрена война.

Шапиро е съгласен с преобладаващото мнение на Запад, че Русия води «агресивна война» срещу Украйна. Но той счита, че „въпросът за ескалацията е напълно несвързан с това дали е правилно или погрешно или за справедливостта на войната“.

Лидерите на страните, подкрепящи Украйна, трябва да излязат извън рамките на разбирането за справедливост и да се съсредоточат върху предотвратяването на прерастването на локалния военен конфликт в глобална катастрофа от световен мащаб.

«Западът в тази война спори преди всичко с ценностите и морала. Това също е абсолютно вярно. Но това, че сте на правилната страна, няма да предотврати ядрената война», посочва политологът противоречието между мотивите за защита на моралните ценности и практическите решения.

Шапиро продължава да развива популярната на Запад теория за това как Русия може да използва ядрени оръжия в Украйна. Политологът счита, че „червената линия“, след която руското ръководство може да вземе такова решение, ще бъде заплахата от поражение в конфликта в Украйна. Този момент не е настъпил, Русия все още има много резерви, които може да използва, за да се опита да постигне победа. Използването на ядрени оръжия, предполага Шапиро, ще се разглежда от Москва като акт на сплашване за Запада, който след това трябва да приеме условията на руското ръководство.

«Използването на ядрени оръжия е вид акт на отчаяние. Вие сте в толкова безизходна ситуация, че решавате да предприемете много рискована стъпка», ръзсъждава експертът.

Според неговата логика се оказва, че очевидно през август 1945 г. Съединените щати са били в тотална безизходица, нанасяйки два ядрени удара на Япония?

Шапиро не споделя гледната точка, че ако Русия използва тактическо ядрено оръжие, всички държави ще се отвърнат от нея, включително Китай и Индия, които сега са неутрални по въпроса за Украйна. Той посочва, че Китай никога не е налагал никакви санкции срещу други страни. Но дори настоящите съюзници на Русия да осъдят действията й, това няма да има голям ефект.

Според политолога е необходимо да се предотврати попадането в ситуация на ядрен конфликт сега, преди ескалацията да е отишла твърде далеч и да не е станала необратима.

В противен случай НАТО ще трябва директно да влезе в конфронтация с Русия, а тогава ескалацията на регионалния конфликт неизбежно ще се превърне в пълномащабна световна война.

«Моят настоятелен съвет към американското правителство: не поставяйте себе си пред тази дилема. Това би било ситуация, от която няма да има разумен изход, освен да продължи навлизането в цикъла на ескалация. Трябва да прекъснем спиралата на ескалацията», апелира авторът.

Шапиро също така призовава западните страни сега, преди да е станало твърде късно, да възобновят преговорите с руския президент Владимир Путин, за да сложат край на конфликта при условията на поне някакъв вид компромис. В същото време решението за статута на „анексираните“ територии на Украйна, включително Крим, може да бъде замразено за неопределен период.

Политологът твърди, че руският президент не може да се счита за „надежден преговарящ“. Но когато самото съществуване на човечеството е заложено на карта, струва си да се направят всякакви на пръв поглед неприемливи отстъпки, за да се предотврати световната катастрофа.

«Международните преговори не са въпрос на взаимно доверие. Ако си имахме доверие, може би нямаше да имаме нужда от преговори. Ако чакаме толкова дълго, докато стигнем до ситуацията да можем да се доверяваме на Путин, може да се наложи да чакаме до края на света», заключава политологът.

Шапиро предупреждава онези на Запад, които чакат „свалянето“ на Путин и идването на власт на друг лидер, който може да се окаже по-лоялен и податлив:

«Внимавайте какво искате. Съвсем не всички са убедени, че разрешаването на конфликта би било по-лесно без Путин. В крайна сметка хаосът може да бъде много по-лош», завършва авторът.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа