Шолц: Въвеждането на ценови таван може да доведе до прекъсване на доставките на газ за ЕС

Шолц: Въвеждането на ценови таван може да доведе до прекъсване на доставките на газ за ЕС
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    22.10.2022
  • Share:

Политическо решение за ограничаване на цените на енергията винаги е изпълнено с рискове и може да доведе до намаляване на доставките на газ за Европа, каза германският канцлер Олаф Шолц, говорейки в Бундестага.
„Обмисляме много внимателно предложенията на Европейската комисия. Политически определена горна граница на цените винаги носи риск производителите да продадат газа си някъде другаде и ние, европейците, да се окажем не с повече газ, а с по-малко газ", - предупреди той.
„В това отношение ЕС трябва тясно да координира действията си с други страни потребителки на газ, като Япония и Южна Корея, за да не влизаме във взаимна конкуренция. В същото време ние говорим и с други производители за ценово съвпадение. Убеден съм, че страни като САЩ, Канада и Норвегия, които заедно с нас подкрепят Украйна на основата на солидарност, са заинтересовани да имат достъпна енергия в Европа ", каза Шолц.
Проектът за ограничаване на цената на газа бе в дневния ред на заседанието на Европейския съвет, което се проведе на 20-21 октомври в Брюксел. На 25 септември група от 15 държави призоваха Европейската комисия да наложи таван на цените на целия вносен газ. Тогава обаче Германия, Дания и Холандия се противопоставиха на такова ограничение с аргумента, че то би навредило на усилията за овладяване на енергийната криза в Европа. Белгийският министър на енергетиката Тине ван дер Стратен предложи да се обмисли "гъвкав ценови коридор" като възможна мярка за справяне с нарастващите цени на газа. Председателят на Европейската комисия заяви необходимостта от въвеждане на таван на цените само на руския газ.
Лидерите на 27-те държави-членки на ЕС още не са одобрили пакета от мерки за справяне с енергийната криза, предложен от Европейската комисия, се казва в изявление на Европейския съвет, публикувано в петък.

Станете почитател на Класа