Байдън моли петролните компании да прехвърлят рекордните печалби към потребителите

Байдън моли петролните компании да прехвърлят рекордните печалби към потребителите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Джо Байдън призова петролните компании да прехвърлят огромните си печалби на потребителите, когато обяви освобождаването на 15 милиона барела петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ. Байдън се бори да запази цените на бензина под контрол преди междинните избори през ноември. Той обвини инвазията на Владимир Путин в Украйна за глобалния скок в цените на петрола и каза, че администрацията му прави всичко възможно, за да държи цените под контрол.
„Цените на газа падат всеки ден през последната седмица. Това е напредък, но те не падат достатъчно бързо. Цените на бензина се усещат в почти всяко семейство в тази страна. Ето защо правя всичко по силите си, за да намаля цените на бензина", каза Байдън.
Той призова американските петролни компании да помогнат. През второто тримесечие на 2022 г. шестте най-големи американски петролни компании отчетоха печалби от 70 милиарда долара, каза Байдън.
„Досега американските петролни компании използват тази неочаквана печалба, за да изкупят обратно собствените си акции, като прехвърлят тези пари на акционерите, а не на потребителите. Посланието ми към всички компании е следното: имате рекордни печалби. И ние ви даваме повече сигурност. Можете да действате сега, за да увеличите производството на петрол. Не трябва да използвате печалбите си за обратно изкупуване на акции или за дивиденти – не и докато бушува войната" каза той.
Съобщението за последното освобождаване на петрол идва, след като страните производителки на петрол от ОПЕК+ заявиха, че ще намалят производството, повишавайки цените, в ход, който разгневи служители на Белия дом.
Създаден през 1975 г., за да помогне за смекчаване на шоковете в доставките на петрол в САЩ, стратегическият петролен резерв (SPR) се смята за най-големият спешен запас в света. Съхраняван в подземни резервоари в Луизиана и Тексас, SPR има капацитет за 714 милиона барела петрол и в момента е на най-ниското си ниво от 1984 г. Сега резервът съдържа приблизително 400 милиона барела петрол и Байдън каза, че може да бъде освободен още петрол, ако ситуацията не се подобри. Администрацията нарече ситуацията „мост", докато вътрешното производство не може да бъде увеличено и каза, че САЩ ще възстановят стратегическия резерв, когато цените на петрола са на или по-ниски от $67 до $72 за барел.
Байдън е изправен пред политически затруднения заради цените - бензинът е средно $3,87 за галон, леко по-малко през последната седмица, но по-високо от преди месец. Скорошното увеличение на цените спря инерцията, която президентът и неговите колеги демократи виждаха в социологическите проучвания преди изборите през ноември.
Трудната математика за Байдън е, че производството на петрол все още не се е върнало на нивото си преди пандемията от приблизително 13 милиона барела на ден. Това ниво е с около милион барела на ден. Освобождаването от 15 милиона барела

Станете почитател на Класа