Ердоган: Турция ще създаде международен хъб за доставка на руски газ в Европа

Ердоган: Турция ще създаде международен хъб за доставка на руски газ в Европа
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Турция ще създаде международен хъб, от който руският газ ще може да се доставя в Европа, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в сряда.
"В Европа сега се занимават с въпроса как да се стоплят през предстоящата зима. Ние нямаме такъв проблем. Разбрахме се с Владимир Путин да създадем газов хъб у нас, чрез който природният газ, както той казва, може да се доставя в Европа. Така Европа ще поръчва газ от Турция", каза той.
Говорейки на форума на Руската енергийна седмица миналата седмица, руският президент Владимир Путин предложи да се създаде в Турция най-големият газов хъб в Европа и да се пренасочи обемът газ, чийто транзит вече не е възможен през Северен поток, към този хъб. Според него това може да означава изграждане на друга газопроводна система и създаване на хъб в Турция, през който да се доставя газ за трети страни, преди всичко европейски, ако имат интерес.
Създаването на газов хъб в Турция беше обсъдено на 13 октомври в Астана на разговор между руския и турския президент. Според Ердоган хъбът трябва да бъде създаден възможно най-скоро и най-подходящото място за него е регионът Тракия в европейската част на Турция.

Станете почитател на Класа