Нова Зеландия прие законопроекта за обикновения език и изхвърляне на жаргона

Нова Зеландия прие законопроекта за обикновения език и изхвърляне на жаргона
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Нова Зеландия се сбогува с грандиозните бележки и двустранните документи, приемайки нов закон за премахване на жаргона и сложния език от своята бюрокрация.
Законът за обикновения език, който изисква служителите да използват обикновен, лесно разбираем език, когато общуват с обществеността, мина на трето четене в сряда вечерта. Правителството казва, че ще направи по-приобщаваща демокрация, особено за хората, които говорят английски като втори език, хората с увреждания и тези с по-ниско ниво на образование.
Депутатът Рейчъл Бояк, която представи законопроекта, каза: „Хората, живеещи в Нова Зеландия, имат право да разберат какво правителството иска от тях да направят и на какво имат право от правителството."
Законопроектът се оказа спорен, като опозицията обеща да го отмени, ако бъде избрана следващата година. Националният депутат Симеон Браун каза в сряда, че това е „решение, търсещо проблем и ще създаде нови слоеве бюрокрация под формата на служители с обикновен език. Полиция на обикновения език! Това ще стане. Полицаите на обикновен език, които ще носят своите табели и малките си бели престилки, ще тичат наоколо, ще гледат през раменете на всички държавни служители, ще проверяват...".
Поддръжниците на разбираемия език казаха, че законопроектът ще спести пари и време на правителството – и че ясните комуникации са ключови за функционираща демокрация. Вносителите твърдяха, че законопроектът ще подобри достъпността за хора с увреждания, възрастни хора и тези, които се нуждаят от превод на документи.
Законопроектът в крайна сметка беше приет с подкрепата на лейбъристите, зелените и маорските партии.

Станете почитател на Класа