Китай доубива Европа

Китай доубива Европа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    21.10.2022
  • Share:

Американската агенция “Блумбърг”, позовавайки се на свои източници в китайските профилни министерства съобщава, че политическото ръководство на КНР, с цел осигуряване на безпроблемно преминаване на отоплителния сезон, забрани на всички държавни компании да изнасят ВПГ. Най-вече на потребителите в ЕС.

 

 

Горепосочените източници се позовават на вътрешна директива на Националния комитет по развитие и реформи (НКРР), съгласно който на най-големите компании, а именно “ПетроЧайна”, “Синопек” и Кноок,” в никакъв случай и до ново разпореждане е забранено да сключват каквито и да е сделки за износ на ВПГ. Според слуховете, които се въртят в западната преса, указанието на НКРР е пряко следствие на двучасовата реч на председателя на ККП Си Цзинпин. Ръководителят на партията и държавата не използва преки забранителни формулировки, ограничавайки се с общи приказки за нуждата да се осигури енергийната сигурност на страната, но видимо, освен официалните смислови шаблони, речта на лидера има и скрит смисъл.

Статиите от този тип обичайно грешат с прибързани изводи, когато внимание се обръща единствено на обемите на двустранната търговия. В случая би било логично да се разгледжат цифрите на доставките на прословутия ВПГ от Поднебесната към пристанищата на ЕС, но в такъв случай картината би излязла непълна и едностранчива. Просто защото световният пазар е грамаден организъм, жив, динамичен и оказващ осезаемо влияние върху всичките си участници.

Да се опитаме да разберем с какви показатели и перспективи приближават зимата всичките заинтересовани страни, включително, разбира се, Русия.

Както съобщава европейското обединение на операторите на газовата инфраструктура ГИЕ, на 15 октомври в подземните хранилища на ЕС са вкарани 66 милиарда кубични метра природен газ, което са 92% от капацитета им. За да се достигне до показателите от 2020 година, когато ЕС влезе уверено в отоплителния сезон, в хранилищата трябва да се вкарат допълнителни още 6,4 млрд кубични метра синьо гориво. На пръв поглед всичко изглежда напълно обнадеждаващо, но това е повърхностно и измамно впечатление.

Работата е там, че страните от ЕС общо потребяват 397 милиарда кубични метра (данни от 2021 година). При това само за отопление, тоест за осигуряване на горещо - техническо и битово - водоснабдяване тази година е изразходвана повече от трета от общия обем на потребление. Дори без калкулатор не е сложно да се изчисли, че за осигуряването на удобна температура и възможност да се използва горещ душ, на ЕС му се налагат не по-малко от 120 милиарда кубометра газ. Тоест почти двойно над обема на всички подземни хранилища взети заедно.

Отново напомняме, че Европа преминава без проблеми предишните зими именно благодарение на безпроблемните големи доставки на газ, една трета от които е вносът от Русия. Те използват собствените си хранилища като маневрен резерв за справяне със ситуационните пикове в потреблението.

Както знаете, Брюксел със собствените си ръце на практика погреба руската верига за доставки и дори не намери смелостта да назове директно извършителя на терористичната атака по трите разклонения на “Северен поток”. В светлината на описаните събития тръбопроводният транспорт на газ на Запад непрекъснато намаляваше. Например, през януари-февруари обемът на руския газ, изпомпван в Европа, възлиза на 350 милиона кубически метра на ден, а до гореспоменатия 15 октомври тази цифра падна до 70 милиона. Нека вземем двете числа, да ги умножим по броя на дните в месеца, след това по 12 месеца и след това да извадим по-малкото от по-голямото. В резултат на това получаваме прословутия обем руски газ, който тази година няма да стигне до купувачите в ЕС.

Киев също няма да може да помогне на приятелите си. По последни данни Украйна е успяла да изпомпва 14,3 милиарда кубически метра газ в собствените си ПГХ, докато самата тя се нуждае от поне 19 милиарда, за да премине отоплителния сезон. С оглед на добре известните обстоятелства Украйна явно не може да разчита на безвъзмездната милост на “Газпром”. Вторият (много по-слаб) канал за доставки от Полша също няма да помогне, тъй като доставките на втечнен природен газ от Америка достигнаха лимита, но те все пак не спасяват Европейския съюз от тотален дефицит на ключово гориво.

За обективност да кажем, че руският газов монополист завършва годината с по-ниски показатели. По-специално, за периода от 1 януари до 15 октомври "Газпром" е добил 327 милиарда кубически метра газ, което е с 18 процента (или 72 милиарда) по-малко от същия период на миналата година. Поради причини, които предстои да бъдат анализирани, вътрешното потребление също се сви. Тук спадът е 5 процента, или 9,5 милиарда кубически метра в абсолютно изражение. Най-големи загуби са регистрирани в посока износ за страни извън ОНД. За чужбина са продадени едва 89,3, което е с 41 на сто, или 63 млрд. куб. м, по-малко от 2021 г.

Лесно е да се досетим, че по-голямата част са отпадналите газопроводни доставки за еврозоната. Има обаче и положителни страни.

Например, обемите на доставките по споразумението с китайската КНПК се извършват, както се казва на сухия език на официалните публикации, надвишаващи договорните стойности. С прости думи това означава, че „Силата на Сибир“ работи на границата на собствените си транспортни възможности, тоест Пекин купува максималното количество газ от всички налични източници.

Ако оперираме с чисто теоретични цифри, тогава потенциалното китайско ембарго не би трябвало да стане критично за Европейския съюз. Според резултатите от първата половина на 2022 г. продажбите на ВПГ от Китай за Стария свят възлизат на едва седем процента от общото потребление. Тук обаче трябва да разберете, че през същия период Китай стана най-големият купувач на ВПГ в света, заобикаляйки Япония с нейния вечен пълен дефицит на въглеводороди. Тоест днес Китай е един вид глобален резервоар, в който се изпомпват огромни количества гориво, без шанс да се продаде навън. Имайки предвид пазарните условия и собствените си нужди, европейците не трябва да разчитат на помощта на азиатските съюзници в лицето на Япония и Южна Корея.

Трябва да се каже, че европейските енергетици знаеха отлично всички горепосочени факти и затова не очакваха милост от природата или Вашингтон. Според данните от откритите търгове само руският внос на LNG се е удвоил тази година, достигайки 15 милиарда кубически метра. Основният доставчик тук беше НОВАТЕК, чийто външнотърговски обем се увеличи с 13% само през третото тримесечие, възлизайки на почти два милиарда кубически метра.

Естествено, това е критично малко и затова Брюксел изкупува цялото налично гориво, независимо от загубите.

Все още няма данни за третото тримесечие, но през второто разходите на ЕС за внос на газ се учетвориха, надхвърляйки цифрата от 75 милиарда евро, 23 от които отидоха за Русия. Въз основа на факта, че дори теоретичен ремонт на трите разклонения на “Северен поток” ще отнеме повече от тримесечие, трябва да очакваме рязко увеличаване на конкуренцията на пазара на ВПГ. Иронията на ситуацията е, че Европа ще трябва да се бори сама със себе си за руски газ, тъй като най-големите купувачи на продуктите на руския север традиционно са Франция и Испания, по петите на които се натиска Япония. В тази връзка призивите в рамките на ЕС за колективно закупуване на газ вече не изглеждат толкова абсурдни. Брюксел се опитва предварително да спре евентуален вътрешен спор между страните участнички.

От началото на годината видяхме как ЕС по собствено желание отказа стабилни доставки на руски въглеводороди, стягайки със собствените си ръце недостига на гориво на врата си. На прага на първите слани се оказа, че последната надежда за Стария свят е доставката на Китай, но, както вече става ясно, Пекин има свои планове за зимата - и комфортът на собствените му граждани е много по-важен за него от проблемите на другите. Съвсем логично, между другото.

 

Сергей Савчук, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа