Германия праща на Гърция бойни пехотни машини "Мардер", Атина дава стари съветски БМП на Киев

Германия праща на Гърция бойни пехотни машини "Мардер", Атина дава стари съветски БМП на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.10.2022
  • Share:

Модернизацията на гръцката армия е в светлината на прожекторите предвид нарасналото напрежение напоследък с Турция относно гръцките острови, но новата техника няма да бъде разполагана там

 

 

Германия изпрати на Гърция първата партида бойни пехотни машини "Мардер“ като част от сделка, в замяна на която Гърция ще достави на Украйна 40 стари БМП съветско производство, съобщават "Юрактив" и БТА.

Германия е доставила до момента шест от 40-те бронирани машини на Гърция. Други 14 машини трябва да пристигнат в Гърция до 21 октомври.

Атина от своя страна ще предаде на Украйна 40 БМП-1 съветска разработка. БМП-1 са съветски амфибийни верижни бойни машини на пехотата. Германският канцлер Олаф Шолц обяви оръжейната сделка в края на май 2022 г. след разговори с гръцкото правителство.

Германия изпраща на Украйна съветски оръжия чрез партньори, защото украинските военни вече са запознати с оборудването, докато модерно оборудване, като "Мардер", ще изисква допълнително обучение. Говорител на министерството на отбраната на Германия каза в понеделник, че "не може да предостави никаква нова информация“, но изтъкна "близкия обмен и добри разговори“ с гръцката страна.

Доставката на Германия в Гърция ще допринесе за модернизацията на гръцката армия, тъй като остарелите БМП-1 ще бъдат заменени с по-модерна и много по-скъпа немска техника.

Модернизацията на гръцката армия е в светлината на прожекторите предвид нарасналото напрежение напоследък с Турция относно гръцките острови, отбелязва "Юрактив". Новите бойни машини обаче няма да бъдат разположени на гръцките острови, за да не се разпалва допълнително конфликтът с Турция, са заявили пред "Юрактив" няколко гръцки източника.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа