С какво САЩ могат да отговорят на спирането на тока на Украйна

С какво САЩ могат да отговорят на спирането на тока на Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.10.2022
  • Сподели:

Съществена разлика от пролетния етап на СВО се състои в нашето отношение: ако тогава бяхме в някаква еуфория и очаквахме бърза лесна победа, надценявайки ефективността на нашата държава и безупречността на армията, сега сме по-предпазливи в оценката на ефективност на въздушните удари, разбираме проблемите на държавната администрация и армията. Понякога дори прекалено изпадане в критика.

 

 

Но като цяло е добре. Повтарям, че лесна победа в Украйна при такова състояние на управление би изиграла жестока шега на Русия и затова ни трябваше този горчив урок. Основното нещо е да го използваме.

И сега първо трябва да помислим как американците ще реагират на пропуснатия удар на полигона Украйна и как ще се опитат да контраатакуват. В крайна сметка те не могат да не реагират, тъй като залозите са непосилни и всяка тяхна пасивност ще се възприема като слабост. А проявата на слабост е фатална за агонизиращия хегемон.

В допълнение към тактическата ядрена провокация, която прегледах преди няколко дни, има няколко други опасни заплахи, които САЩ биха могли да приложат.

На първо място, това е доставката на Киев на по-мощни оръжия, които могат да достигнат до големите градове на Русия - NASAMS RK, тактически балистични ракети Atacms и бойни изтребители от четвърто поколение F-15 и F-1. Това е чисто военна заплаха и се надявам Суровикин да измисли как да я неутрализира.

Следва организирането на мащабни терористични атаки с голям брой загинали и на някакво символично място. След диверсията на Кримския мост вниманието на спецслужбите към подобни инфраструктурни съоръжения със сигурност ще се засили.

Известно време след стрелбата в Перм ще има повишена бдителност и в училищата. Има търговски центрове и големи магазини (от емблематичните - ГУМ), стадиони, гари (Киевската?), летища / самолети - последните може да са най-уязвими.

Предвид големия брой ПЗРК в зоната на бойните действия, откъдето те могат лесно да се разпространят в регионите на Русия, заплахата от използването им на граждански лайнери е висока. Алексей Рогозин отдавна пише за такава заплаха и предлага да се обсъди инсталирането на специални противоракетни системи за защита на всички руски самолети срещу удари на ПЗРК.

Да, това ще изисква допълнителни разходи за оборудване и гориво, като се има предвид масата на комплекса 400-500 кг, но държавата може да ги компенсира на авиокомпаниите. Такава защита има в самолетите на израелската авиокомпания El-Al и това е добър опит.

Освен това системите за въздушна отбрана срещу ПЗРК вече се произвеждат масово от някои предприятия в Русия, те са инсталирани на много видове самолети, включително средно- и широкофюзелажни самолети, но не и пътнически.

И накрая, има още една посока на възможен американски удар - това е киберпространството, където Русия все още е изключително уязвима за "непартньори". Още през август Наталия Касперская, един от малкото държавници в ИТ сферата, говори за това със загриженост.

Касперская е изненадана, че след началото на специалната операция, когато киберзаплахите от Съединените щати се увеличиха с порядък, по някаква причина отговорните служители изобщо не промениха темпото на заместване на вноса и не преразгледаха целите на цифровизацията .

Досега сме уязвими в много аспекти - те могат дистанционно да изключат всички смартфони и електронни устройства на територията на Руската федерация, да атакуват цифровите системи за управление на самолетите и много други.

Досега по-голямата част от софтуера в промишленото производство (а това е критична част от националната сигурност), системите за автоматично управление на процесите се произвеждат на Запад и са уязвими за дистанционно управление.

От 2014 г., като част от заместването на вноса, в Русия се появиха местни аналози на чуждестранни ИТ продукти, но този процес очевидно е предубеден в грешната посока: например, създадени са десетки месинджъри или вторични приложения, но няма какво да замени западния софтуер в индустрията и логистиката.

Ръководителят на Министерството на цифровото развитие Шадаев гледа на ситуацията, както се очакваше, оптимистично, но признава, че процесът на осигуряване на критична инфраструктура със софтуер току-що е започнал. Например:

„Руските железници са на път да преминат към руски софтуер, което ще бъде труден момент за компанията“.

Междувременно киберзаплахите вече съществуват и могат да бъдат реализирани във всеки един момент. Същият Касперски отбеляза, че киберстратегията е нападателна в три страни по света - САЩ, Великобритания и Украйна.

И това не е просто теория, а обикновено нещо за практиката - в същата Украйна отдавна са създадени кибервойски, където всеки програмист може да се регистрира на специална платформа и да извършва кибератаки срещу Русия, като получава награда.

Министър Шадаев уверява, че се работи за укрепване на киберсигурността от атаки на ИТ армията на Украйна, но самият той не бърза да създаде руска ИТ армия, въпреки че програмистите бяха опазени от мобилизация.

Въпреки това е възможно да се неутрализират кибервойските на Киев чрез спиране на електричеството, което в момента прави руската армия - но хакерите от НАТО не могат да бъдат изключени по този начин, така че заплахата остава изключително висока.

Освен това, според уместната забележка на Касперская, противникът в духа на хибридна война може да нанесе удар едновременно в няколко посоки - терористични атаки, кибератаки и, да речем, разпалване на военен конфликт в друга точка на ОНД (Приднестровието, Централна Азия) .

Беше необходимо да коригираме нашите уязвимости вчера, но сега трябва да се направи спешно. Без паника, но и без показно самодоволство. В противен случай тогава ще трябва да го поправите набързо и ще последва нова вълна на разочарование в обществото.

 

Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа