Сенатор демократ заплаши да замрази продажбите на оръжия на Саудитска Арабия заради подкрепа на Русия

Сенатор демократ заплаши да замрази продажбите на оръжия на Саудитска Арабия заради подкрепа на Русия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2022
  • Сподели:

Реакцията на Конгреса срещу Саудитска Арабия рязко ескалира в понеделник, след като влиятелен сенатор демократ заплаши да замрази продажбите на оръжия и сътрудничеството в областта на сигурността с кралството, след решението му да подкрепи Русия пред интересите на САЩ.
Гневът на Вашингтон срещу неговите саудитски съюзници се засили след решението на ОПЕК+ от миналата седмица да намали производството на петрол с 2 милиона барела, което се възприема като пренебрежение към администрацията на Байдън и важен тласък за Русия, седмици преди критичните междинни избори в САЩ.
Забележките на сенатор Робърт Менендес, който е председател на комисията по външни отношения на Сената, показват сериозна възможна коренна промяна в политиката на САЩ.
Нападайки „решението на Мохамед бин Салман да помогне за гарантирането на войната на Путин чрез картела ОПЕК+", Менендес каза „просто няма място да се играе и на двете страни в този конфликт. Няма да дам зелена светлина за никакво сътрудничество с Рияд, докато Кралството не преоцени позицията си по отношение на войната в Украйна. Стига толкова", каза той.
Друг сенатор от Демократическата партия и един член на Конгреса – Ричард Блументал и Ро Хана – изразиха подобни настроения в публикация за Politico, която също обвини Саудитска Арабия, че подкопава усилията на САЩ и помага за засилване на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна. „Решението на Саудитска Арабия беше остър удар за САЩ, но САЩ също имат начин да отговорят: те могат незабавно да спрат масивния трансфер на американски военни технологии в нетърпеливите ръце на саудитците. Най-просто казано, Америка не трябва да предоставя такъв неограничен контрол върху стратегически отбранителни системи на очевиден съюзник на най-големия ни враг – изнудвача с ядрена бомба Владимир Путин", пишат те.
Техният материал следва Крис Мърфи, сенатор от Демократическата партия, който миналата седмица призова за „пълна преоценка на съюза на САЩ със Саудитска Арабия", както и Том Малиновски, конгресмен демократ от Ню Джърси, който внесе законодателство за изтегляне на американските войски от Кралството и Обединените арабски емирства.
Белият дом не отговори на искане за коментар.
След като обеща да превърне принц Мохамед в „парий" заради предполагаемата му роля в убийството на базирания в САЩ журналист Джамал Хашоги, Байдън промени курса това лято и се срещна със саудитския наследник като част от по-широк опит за подобряване на отношенията между Саудитска Арабия и САЩ.

Станете почитател на Класа