А.Антонов „САЩ потвърждават статута си на участник в украинския конфликт“

А.Антонов „САЩ потвърждават статута си на участник в украинския конфликт“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2022
  • Сподели:

„Наскоро обявените изявления на Вашингтон за готовността да предостави на Украйна допълнителни доставки на военна продукция, включително най-нови модели, доказват, че Съединените щати са част от конфликта", заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов.
„Решението на Русия да нанесе удари с високоточно оръжие по инфраструктурни обекти в Украйна беше отговор на терористичните актове, извършени в нашата страна. Отговорността за тях е изцяло на режима в Киев", каза Антонов.
Руският президент Владимир Путин каза на извънредно заседание на Съвета за сигурност в понеделник, че е бил нанесен масивен удар по украинските енергийни, военно-командни и комуникационни съоръжения и предупреди Киев, че ако Украйна се опита да продължи терористичните атаки в Русия, те ще бъдат посрещнати със строг отговор.
Антонов подчерта „Не очаквахме друга реакция от администрацията (на САЩ). Ние обаче възприемаме изявленията на ръководството на САЩ за намерението им да подкрепят Зеленски с допълнителни доставки на военна продукция, включително най-новите модели, като още едно доказателство, че Вашингтон е потвърдил собствения статут на участник в конфликта".
Президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с президента на Украйна Владимир Зеленски в понеделник. Байдън увери украинския лидер, че Вашингтон ще продължи да предоставя военна помощ на Киев.
„Подобна помощ, както и предоставянето на Киев на разузнавателна информация, инструктори и бойни насоки, води до по-нататъшна ескалация и увеличава рисковете от сблъсък между Русия и НАТО. Да не говорим за това, че украинските сили многократно използват западни оръжия, за да удрят гражданска инфраструктура и жилищни сгради", отбеляза руският дипломат.
"Призоваваме Съединените щати и техните съюзници да не пресичат червените линии, до които са се приближили. Спрете да помпате режима в Киев със смъртоносни оръжия. Това ще доведе само до нови жертви и разрушения, както и до допълнително удължаване на конфликта", каза посланик Антонов.

Станете почитател на Класа