„Спокойно, Франция намери решение на енергийната криза“

„Спокойно, Франция намери решение на енергийната криза“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.10.2022
  • Сподели:

Ема Бедингтън, Гардиан
Грубите отговори на енергийната криза може да са единственото нещо, което няма да се изчерпим тази година. Оживената реплика „да си студен е добре за теб" има мрачното ехо от слабия фитнес фанатик, чийто термостат за ниво на хипотермия уж бил „добър за метаболизма". Носталгията по леда от вътрешната страна на прозорците е толкова популярна, че може да попадне в коледната реклама, докато решително веселите съвети за предпазване от мухъл или за справяне са невероятно депресиращи. Наистина ли сме тук като нация? Поне никой тук не е предложил споделяне на душове, както един швейцарски министър.
Слава Богу тогава за новините от Франция, където се доближават до това, което наричат „sobriété énergétique" (енергийна трезвост) по възможно най-френския начин: с вратове на костенурки, традиционната униформа на интелектуалците от левия бряг. Министърът на икономиката Бруно Льо Мер беше първият от сутрешните блокове, който заяви, че нацията вече няма да го вижда с яка и вратовръзка, а с пуловери поло: „Това ще ни помогне да пестим енергия и да проявим сдържаност." И го направи през следващия ден с тъмносин такъв. Оттогава той се публикува в Instagram в гълъбово сиво, безгрижно държейки чаша еспресо в градината си в Нормандия.
Еманюел Макрон, без да бъде пренебрегван момента на политическа мода (спомнете си неговия суичър, вдъхновен от Володимир Зеленски), бе сниман с по-едро поло, което мислех, че е черно, но беше обявено за „антрацит".
Междувременно министър-председателят Елизабет Борн вдигна мизата с тънко подплатено яке с мотив на пеперуда по време на срещи. Не съм убедена, че някой от тази страна на Ламанша може да пренесе този вид, но всичко е толкова великолепно галско, че моите кокили - и никоя друга част от мен - са топли.

Станете почитател на Класа